71-letni Ariel Henry bo nasledil vršilca dolžnosti premierja Clauda Josepha. Foto: Reuters
71-letni Ariel Henry bo nasledil vršilca dolžnosti premierja Clauda Josepha. Foto: Reuters

Henry, nekdanji kirurg in minister, je ob prevzemu premierskih dolžnosti obljubil, da bo oblikoval vlado narodne enotnosti, v kateri je sicer obdržal skoraj vse ministre trenutne vlade. "Čas je za enotnost in stabilnost," je dejal.

71-letni premier je napovedal, da bo vlado vodil do volitev, prvih po letu 2016 in načrtovanih za september. Obljubil je, da se bo potrudil ustvariti razmere za čim večjo udeležbo na volitvah v 11-milijonski državi, ki jo pretresa nasilje pouličnih tolp.

Mednarodno skupnost je pozval k nadaljnji podpori otoka, ki je po katastrofalnem potresu leta 2010 dobil že milijarde evrov sredstev.

"Državo prevzemate v izjemnih razmerah, brez predsednika, ki bi bil vaš ščit, ob politični krize brez primere, vse večji negotovosti in v trpkih gospodarskih razmerah," je ob predaji poslov novemu premierju sporočil Claude Joseph.

Umorjeni predsednik Moise je tik pred smrtjo odpustil Josepha z mesta premierja in imenoval Henryja, ki pa takrat še ni prisegel. Premierski položaj je zdaj vendarle tudi uradno prevzel, kljub kritikam, da se bo Joseph hotel obdržati na položaju.

Varovanje v prestolnici Port-Au-Prince ob prisegi. Foto: Reuters
Varovanje v prestolnici Port-Au-Prince ob prisegi. Foto: Reuters

ZDA pozdravljajo začasno vlado

ZDA so pozdravile oblikovanje začasne vlade na Haitiju. "ZDA pozdravljajo prizadevanja političnega vodstva Haitija, da so se združili pri izbiri začasnega premierja in kabineta, da začrtajo pot po grozljivem atentatu," je v izjavi sporočil sekretar Antony Blinken.

Na Haitiju je v torek potekala spominska slovesnost za 7. julija ubitim Moisejem, na kateri so bili mednarodni predstavniki in državni uradniki Haitija. Joseph je za umor obtožil oligarhe in kriminalce, ki so najprej napadali predsednikov značaj, nato še njega osebno.

Aretirali še štiri osumljence

Do zdaj so aretirali najmanj 26 ljudi, vendar še vedno ni jasno, kdo je odgovoren za napad. Med aretiranimi je 18 nekdanjih vojakov Kolumbije, pet Haitijcev in trije haitijski Američani.

Načelnik policije Haitija Leon Charles je v torek napovedal še štiri aretacije, med njimi treh policistov. "Prišlo je do infiltracije v policijo s pomočjo denarja," je dejal in dodal, da preiskujejo, kdo natančno je financiral operacijo, pri čemer pomagata tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI in Interpol.

Ranjena predsednikova žena se je vrnila na Haiti

Osamili so še sedem visokih policijskih uradnikov, ki uradno niso aretirani. Ugotoviti želijo, kako so lahko napadalci prišli do predsednika mimo vseh varnostnikov. V napadu je bil ubit predsednik, prva dama Martine Moise pa ranjena. Po zdravljenju v bolnišnici v Miamiju v ZDA se je zdaj vrnila na Haiti. V napadu ni bil ranjen nobeden od varnostnikov. Po umoru so aretirali tudi neodvisnega varnostnega svetovalca Dominicka Cauvina s Floride.