Aung San Su Či je bila do zdaj obsojena na 11 let zapora. Foto: Reuters
Aung San Su Či je bila do zdaj obsojena na 11 let zapora. Foto: Reuters

77-letna Nobelova nagrajenka Aung San Su Či je hišni pripor zapustila le, ko se je udeležila zaslišanj pred sodiščem vojaške hunte, kjer ji grozi več kot 150-letna zaporna kazen.

Njeni odvetniki niso smeli komunicirati z mediji, novinarjem pa je bila prepovedana udeležba na sojenju.

Odstavljena mjanmarska voditeljica je bila obsojena zaradi korupcije, spodbujanja upora proti vojski, kršitve covidnih pravil in kršitve zakona o telekomunikacijah, pri čemer jo je sodišče do zdaj obsodilo na 11 let zapora.

Od državnega udara februarja lani so bili aretirani tudi številni njeni politični zavezniki, eden od glavnih ministrov je bil obsojen na 75 let zapora, številni drugi pa so na begu.

Vojska je lanskoletni državni udar utemeljila z domnevnimi goljufijami na volitvah novembra 2020, na katerih je Aung San Su Či očitno zmagala. Doslej še niso predložili nobenih dokazov o goljufijah, nekdanjo Burmo pa sta medtem zajela kaos in nasilje.

V času prejšnjega vojaškega režima, ki je bil na oblasti med letoma 1962 in 2015, je Aung San Su Či kar 15 let preživela v hišnem priporu v družinskem dvorcu v Jangonu, največjem mjanmarskem mestu.