Žrtve zlorab in njihovi svojci opozarjajo, da morajo oblasti storiti še mnogo več, kot se zgolj opravičiti. Foto: Reuters
Žrtve zlorab in njihovi svojci opozarjajo, da morajo oblasti storiti še mnogo več, kot se zgolj opravičiti. Foto: Reuters

Morrisonovo opravičilo je odziv na petletno preiskavo o spolnih zlorabah, v okviru katere so preiskovalci slišali več kot 8.000 pričevanj o spolnih zlorabah na šolah, v cerkvah, športnih klubih, verskih in vojaških organizacijah. V poročilu so predlagali 409 priporočil, vključno s pozivom Katoliški cerkvi k spremembi pravil glede celibata in zaupnosti spovedi.

V preiskavi so ugotovili, da je sedem odstotkov duhovnikov med letoma 1960 in 2015 domnevno zagrešilo spolne zlorabe otrok. 62 odstotkov žrtev, ki so bili kot otroci zlorabljeni v verskih ustanovah, pa so bili v ustanovah, ki jih je vodila Katoliška cerkev. Po ocenah bo do podpore v okviru štirih milijard avstralskih dolarjev (2,5 milijarde evrov) vredne sheme upravičenih okoli 60.000 Avstralcev.

"Danes se kot narod soočamo z našim neuspehom slišati, verjeti, biti pravičen. Opravičujemo se. Danes končno lahko slišimo izgubljene krike otrok. Zakaj smo prezrli njihove krike? Zakaj je bil naš pravosodni sistem slep za krivice? Zakaj je trajalo tako dolgo, da smo ukrepali? Neka žrtev mi je nedavno dejala: 'Tega nam ni storil tuji sovražnik, to so Avstralci počeli Avstralcem. Sovražniki so med nami.' Ko se je otrok odločil spregovoriti, mu nihče ni verjel in zločin se je nadaljeval," je dejal Morrison s tresočim glasom. Pred parlamentom v Canberri se je zbralo več sto ljudi, ki so pretreseni poslušali njegov govor.

Zadnji premier, ki se je v imenu države opravičil za storjene krivice, je bil leta 2008 Kevin Rudd, ki se je opravičil pripadnikom izgubljenih generacij avtohtonih prebivalcev Avstralije, ker so bili v sklopu asimilacijske politike kot otroci na silo ločeni od svojih družin.