Higor Fiuza je v Avstraliji pozornost vzbudil na začetku meseca, ko je objavil posnetek, na katerem je kačo peljal na deskanje. Ob tem je zatrdil, da ima Shiva zelo rada morje in da mu je družbo na deski delala že najmanj desetkrat. "Velikokrat jo s seboj vzamem na plažo, sledi mi tudi v morje. Ker ji je bilo v vodi všeč, sem se odločil, da jo dam še na desko. Lahko rečem, da je uživala. Kako to vem? Če ji kaj ni všeč, začne sikati, na deski pa je bila popolnoma mirna," je Fiuza dejal pred dnevi.

A s tem se niso strinjale avstralske oblasti. Oddelek za okolje in znanost v Queenslandu je proti Fiuzi sprožil preiskavo in mu naložil plačilo globe v višini 1500 evrov. Dodali so, da je ogrozil kačo, ker jo je v javnosti izpostavil nepotrebnemu stresu, poleg tega pa se v neznanem okolju nekatere živali lahko začnejo obnašati nepredvidljivo, so dodali po poročanju BBC-ja.

"Kače so hladnokrvne živali in čeprav lahko plavajo, se plazilci na splošno izogibajo vode. Pitonu se je voda zagotovo zdela izjemno mrzla. Edine kače, ki živijo v oceanu, so morske kače," je dejal uradnik Jonathan McDonald.

Dodal je, da je incident sprožil tudi zaskrbljenost glede javne varnosti in morebitne nevarnosti, da bi piton razširil bolezni na živali, ki živijo v morju.

Shiva sicer ni prva žival, ki je postala znana zaradi deskanja v zalivu Rainbow Bay. Na deski je bilo tam mogoče večkrat videti tudi raco Raco (Duck).