V Avstriji želijo testiranje še pospešiti. Foto: EPA
V Avstriji želijo testiranje še pospešiti. Foto: EPA

Kot je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš, so v Avstriji v tednu dni po nedavni sprostitvi ukrepov, ko so odprli trgovine, šole, muzeje, kozmetične in frizerske salone ter živalske vrtove, opravili več kot 1,5 milijona hitrih in PCR-testov, kar jih uvršča v evropski vrh.

Oblasti želijo testiranje še pospešiti. Tako bodo od 1. marca v lekarnah na voljo brezplačni testi. Vsak prebivalec bo lahko na mesec dobil pet brezplačnih testov, ki bodo namenjeni za samonadzor, medtem ko se bodo morali prebivalci za opravljanje dejavnosti ali koriščenje storitev še naprej testirati v za to pristojnih ustanovah in tudi lekarnah, ki prav tako izvajajo hitre teste.

Testi so potrebni tudi ob prestopu meje z Avstrijo. Na koronavirus se je sicer mogoče testirati na več kot 500 mestih, testiranja opravlja tudi 800 lekarn po vsej državi, okoli 730 podjetij pa sodeluje tudi v testiranju zaposlenih na delovnem mestu.

  • Nemčija odpira šole

Nemčija bo v ponedeljek v desetih od 16 dežel odprla šole, politiki pa resno razmišljajo o tem, da bi učitelje uvrstili višje na prioritetnem seznamu za cepljenje proti covidu-19. Odločitev naj bi sprejeli ta teden.

V Nemčiji se sicer krepi strah pred tretjim valom epidemije, saj so potrdili naraščanje števila okužb z novim koronavirusom. Večje število novih okužb vzbuja skrb, saj v več deželah ta teden načrtujejo odprtje šol. V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 7676 novih okužb z novim koronavirusom, kar je 1562 več kot pred enim tednom, je sporočil pristojni Inštitut Roberta Kocha.

V Nemčiji in Franciji je ta konec tedna policija posredovala na več zabavah, ki so jih organizirali kljub prepovedi v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

V Nemčiji je policija razbila zabavo s 33 udeleženci, potem ko so dobili anonimni namig. Policija je dalj časa nadzorovala industrijsko stavbo, kjer je potekala zabava. Zasegli so manjšo količino drog in denar, ki naj bi ga plačali kot vstopnino. Stavbo so zapečatili, proti kršilcem pa vložili ovadbe zaradi posedovanja drog in kršenja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

V Parizu pa se je na nezakoniti zabavi zbralo okoli 100 ljudi, podobno število se jih je zbralo tudi na zabavi v Orlyju, je sporočila policija. Aretirali so deset ljudi in izdali najmanj 59 glob. Udeleženci zabav so namreč kršili policijsko uro.

  • Izrael sprošča ukrepe

Več kot trije milijoni prebivalcev Izraela, ki so preboleli covid-19 ali pa so prejeli dva odmerka cepiva proti njemu, lahko znova hodijo v gledališča, muzeje, restavracije in telovadnice.

Sorodna novica Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Izrael odpira telovadnice, gledališča, muzeje in hotele, pa tudi nakupovalna središča in kavarne. Te bodo lahko obiskali vsi državljani, ki so prejeli dva odmerka cepiva proti covidu-19. Minister za zdravje Juli Edelštajn je tvitnil, da lahko te storitve uporabi več kot 3,2 milijona Izraelcev, med njimi so tudi tisti, ki so preboleli covid-19.

Do zdaj je prvi odmerek cepiva prejelo 4,3 milijona Izraelcev, od tega jih je skoraj tri milijone prejelo tudi drugega, je dodal minister. Prvi odmerek je prejela več kot polovica vseh, ki so starejši od 30 let.

Z uvedbo sistema t. i. priponk želijo k cepljenju spodbuditi še več ljudi. Tako pa bi znova zagnali tudi načeto gospodarstvo. Tisti, ki še niso cepljeni ali so prejeli en odmerek cepiva, bodo na svoj pametni telefon dobili vijoličasto priponko, tisti, ki so prejeli dva odmerka ali so preboleli covid-19, pa zeleno.

Nakupovalna središča, knjižnice, muzeji, kavarne in nekateri verski objekti so odprti za vse, tudi za tiste z vijoličasto priponko. Telovadnice, športne in kulturne prireditve ter restavracije pa bodo obiskali le imetniki zelene priponke.

  • V Gazo prispelo 20.000 odmerkov Sputnika V

V Gazo je prispelo okoli 20.000 odmerkov ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, ki so ga Palestincem podarili Združeni arabski emirati. Na palestinsko območje pod izraelsko okupacijo je cepivo prispelo čez mejni prehod z Egiptom, tako da ni prečkalo izraelskega ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O donaciji naj bi se dogovoril tekmec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Nekdanji visoki predstavnik Abasovega gibanja Fatah Mohamed Dahlan zdaj živi v izgnanstvu v Združenih arabskih emiratih.

Številni v donaciji vidijo politično potezo pred splošnimi in predsedniškimi volitvami, ki naj bi bile čez tri mesece, ko bi lahko Dahlan izzval Abasov tabor.

Gaza je sicer ta teden dobila prvo pošiljko Sputnika V, ki so ga zagotovile palestinske samoupravne oblasti. Na območje so ga poslali z okupiranega Zahodnega brega čez izraelsko ozemlje, a z zamudo, saj je Izrael sprva dostavo cepiva Gazi, ki ga nujno potrebuje, onemogočal.

Sorodna novica Na Švedskem potrdili brazilsko različico koronavirusa
  • Hrvaška: Devet mrtvih

Iz Hrvaške poročajo o 260 potrjenih primerih novih okužb, za covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo devet obolelih. Opravljenih je bilo 5458 testov.

  • London: Do konca julija bi vsak prebivalec lahko prejel cepivo

Združeno kraljestvo bo pred sproščanjem ukrepov pospešilo kampanjo cepljenja proti covidu-19 do konca julija bo imel vsak odrasli možnost prejeti prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Do zdaj je najmanj en odmerek prejelo več kot 17 milijonov ljudi, kar je tretjina državljanov.

Britanski premier Boris Johnson, ki bo v ponedeljek predstavil načrte za sproščanje ukrepov, je poudaril, da bodo lahko tako zaščitili najranljivejše v družbi. Johnson je še pojasnil, da bodo lahko v okviru pospešene kampanje cepljenja vsi starejši od 50 let prejeli prvi odmerek do sredine aprila. To je približno mesec prej, kot so doslej ocenjevali.

Združeno kraljestvo je med najhuje prizadetimi državami na svetu v pandemiji covida-19, saj je umrlo več kot 120.000 obolelih s to boleznijo. Zaradi porasta okužb po decembrskih praznikih so uvedli stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa v januarju, ko so med drugim zaprli šole in večino nenujnih trgovin.

Izrael: Prvi odmerek cepiva prejelo 4,3 milijona ljudi