Slovenija že deset dni postopoma rahlja nadzor na svojih mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Foto: EPA
Slovenija že deset dni postopoma rahlja nadzor na svojih mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Foto: EPA

Okužbe z novim koronavirusom se v Avstriji znova občutno hitreje širijo, saj so v zadnjem dnevu potrdili 1727 novih primerov, medtem ko so jih v preteklem tednu v povprečju potrdili 1747 dnevno. Za pet odstotkov je več tudi obolelih s covidom-19 na intenzivnih oddelkih.

Sorodna novica Na Češkem zmanjkuje prostora za zdravljenje bolnikov s covidom-19

V Avstriji se že nekaj časa širi britanska različica novega koronavirusa, predvsem na Tirolskem pa skrbi tudi širjenje južnoafriške različice. V deželi Salzburg zdaj poročajo tudi o sumu na brazilsko različico, ki pa ga morajo še dokončno potrditi ali ovreči.

Obširno testiranje v Avstriji

APA: Slovenija rahlja nadzor na meji

Kot danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA, Slovenija kljub temu že deset dni postopoma rahlja nadzor na svojih mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko – v nasprotju s številnimi drugimi evropskimi državami, ki ta nadzor zaradi širjenja novih različic virusa še dodatno krepijo.

Čeprav ob prihodu v Slovenijo načeloma še vedno velja obveznost ali negativnega izvida testa na novi koronavirus ali karantene, pa stalnih mejnih nadzorov na slovenski strani meje ni več, izvajajo se le še naključno. Poleg tega je po novem dovoljeno prehajanje meje na vseh mejnih prehodih, tudi manjših.

Za APA so na slovenskem notranjem ministrstvu v zvezi s tem pojasnili, da strah, da bi se k nam iz tujine razširile nove različice koronavirusa, trenutno "ni v glavnem fokusu".
Epidemiološka slika je namreč v vseh sosednjih državah boljša kot v Sloveniji, poleg tega pa so te države same že sprejele ukrepe za zajezitev širjenja novih različic, kot na primer Avstrija na Tirolskem.

Avstrija podaljšala možnost skrajšanega delovnega časa

Nemčija podaljšuje nadzor na mejah s Češko in Tirolsko

Nemčija je medtem sporočila, da bo za osem dni podaljšala nadzor meje na mejnih prehodih s Češko in avstrijsko deželo Tirolsko, in sicer do 3. marca.

Nemčija je Češko, Slovaško in avstrijsko deželo Tirolsko 14. februarja razglasila za območja z novimi, nalezljivejšimi različicami novega koronavirusa. V Nemčijo lahko od tam vstopajo le nemški državljani ali tisti s prebivališčem oz. dovoljenjem za prebivanje v Nemčiji. Izjeme veljajo le za medicinsko osebje, voznike tovornih vozil in drugo osebje v mednarodnem prevozu blaga. A tudi oni se morajo ob prehodu meje obvezno registrirati in pokazati negativen izvid testa na okužbo s koronavirusom, ki ni starejši od 48 ur. Sprva so nadzor uvedli za deset dni.

Berlin ob tem zavrača kritiko Bruslja, da gre za nesorazmeren ukrep. Nemčija se je namreč morala odzvati na grožnjo, ki jo predstavljajo nove različice novega koronavirusa, je danes dejal državni sekretar, pristojen za evropske zadeve, Michael Roth.

Evropska komisija zahteva pojasnila od članic, ki so zaprle meje

Evropska komisija od šestih držav članic zahteva pojasnila glede nadzora na njihovih mejah, ki so ga uvedle z namenom zajezitve novega koronavirusa. Med njimi so Nemčija, Madžarska, Danska, Belgija, Finska in Švedska. Naštete države imajo trenutno strožje ukrepe, kot so predvideni v priporočilih, usklajenih na ravni EU-ja.

Evropska komisija od šestih držav članic zahteva pojasnila glede nadzora na njihovih mejah, ki so ga uvedle za  zajezitev novega koronavirusa. Pojasnila je med drugim zahtevala od Nemčije, in sicer zaradi omejitev na mejah s Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko ter Madžarske. Foto: EPA
Evropska komisija od šestih držav članic zahteva pojasnila glede nadzora na njihovih mejah, ki so ga uvedle za zajezitev novega koronavirusa. Pojasnila je med drugim zahtevala od Nemčije, in sicer zaradi omejitev na mejah s Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko ter Madžarske. Foto: EPA

Komisija je med drugim v pismu za vprašljive označila določbe glede voznikov tovornjakov, ki morajo negativen izvid testiranja predložiti tudi, če samo prečkajo to območje. Poleg tega so v Bruslju nezadovoljni z izjemami, za katere ne velja prepoved vstopa. Med njimi namreč ni družin, ki živijo na različnih straneh meje. Prav tako se zdi, da člani Evropskega parlamenta in predstavniki vlad ne morejo prečkati Nemčije, da bi se udeležili srečanj na ravni Evropske unije.

"Poudarili smo, da morajo biti omejitve svobode gibanja nediskriminatorne in sorazmerne. Pozivamo jih, da ukrepe bolj uskladijo s priporočili Sveta EU-ja, o katerih smo se uskladili," je na novinarski konferenci v Bruslju povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Christian Wigand. Pojasnil je, da brez usklajenega pristopa med članicami tvegajo motnje pri prostem gibanju in dobavnih verigah.

V pismu je Evropska komisija poudarila tudi, da so doslej na Češkem in Slovaškem glede na podatke Evropskega centra za obvladovanje in nadzor bolezni (ECDC) potrdili malo primerov britanske različice novega koronavirusa. V več drugih članicah EU-ja je okužb več. Zato so Berlin zaprosili za dodatna pojasnila, zakaj so ti dve državi uvrstili na seznam območij z novimi različicami.

Tiskovni predstavnik komisije Wigand je na novinarski konferenci pojasnil, da imajo članice deset dni časa za odgovor. "Za nas je cilj najti rešitve čim prej. Verjamemo, da je to tudi v interesu držav članic. Verjamemo, da bomo našli rešitev in da ne bo treba sprejeti pravnih ukrepov," je poudaril.

V Nemčiji, ki je danes podaljšala ukrep na meji s Češko in Tirolsko, so kritike zavrnili.

Podpredsednik komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas je izrazil pričakovanje, da bodo v pogovorih z Nemčijo našli rešitev. "Vidimo premik nemške vlade, da bi prišli do konsenza," je povedal za nemško tiskovno agencijo DPA.
Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa je bila jasna, da od Berlina pričakuje, da bo spoštoval priporočila, o katerih so se dogovorile članice, in bo pustil, kolikor se da, odprte meje.