V trinadstropni zgradbi je ujetih še veliko ljudi, ki jih poskušajo gasilci rešiti. Foto: Reuters
V trinadstropni zgradbi je ujetih še veliko ljudi, ki jih poskušajo gasilci rešiti. Foto: Reuters

Gasilci so požar po približno petih urah uspeli pogasiti, ves čas je potekala intenzivna reševalna operacije ujetih v zgradbi. "Poskušamo rešiti ponesrečence, ki so ujeti v trinadstropni zgradbi, nekateri med njimi se ne morejo premikati," je dejal gasilec za agencijo AFP.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kot poroča BBC, ki navaja lokalne medije, so na kraju požara našli tudi več nožev.

Po podatkih policije je v četrtek okoli 10.30 po lokalnem času 41-letni osumljenec vstopil v zgradbo animacijskega studia in začel polivati vnetljivo tekočino. Očividci poročajo, da so slišali glasno eksplozijo, ki ji je sledil požar. Napadalec naj bi še pred tem dejal, "crknite".

Za zdaj še ni jasno, kakšen je motiv napada, oziroma, kakšno je razmerje med napadalcem in podjetjem. Napadalec je bil v izbruhu požara tudi sam ranjen, zato so ga prepeljali v bolnišnico.

Japonski premier Šinzo Abe je svojcem žrtev grozljivega napada izrazil sožalje. "Molim za tiste, ki so umrli," je zapisal na Twitterju.

Animacijski studio Kyoto Animation, znan tudi kot KyoAni, je bil ustanovljen leta 1981 in je med drugim zaslužen za izjemno priljubljene televizijske animirane serije, animeje, med drugim'K-On' in 'Melanholija Haruhija Suzumijaja' (The Melancholy of Haruhi Suzumiya). Družbena omrežja so nemudoma preplavile objave užaloščenih ljubiteljev animiranih filmov in serij omenjenega studia.

Direktor studia Hideaki Hatta je v odzivu pojasnil, da je bila zgradba, ki jo je zajel požar, glavni del podjetja. To je znano po produkciji številnih znanih televizijskih animiranih serij, animejev, kot sta K-On in The Melancholy of Haruhi Suzumiya.
"Ne morem prenesti, da so umrli in bili ranjeni tisti, ki so vodili japonsko industrijo animacij," je povedal. Dodal je, da so v preteklosti prejeli več elektronskih sporočil z grožnjami s smrtjo.