Oblasti Aung San Su Či obtožujejo tudi spodbujanja k uporu. Foto: EPA
Oblasti Aung San Su Či obtožujejo tudi spodbujanja k uporu. Foto: EPA

Odvetnik je dejal, da so bili z Aung San Su Či samo 30 minut. "V 30 minutah ni bilo veliko časa za pogovor, vendar pa je bila slišati zdrava in zelo samozavestna," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Svojim ljudem je zaželela, da bi ostali zdravi. Potrdila je, da bo njena stranka Nacionalna liga za demokracijo (NLD) obstajala, dokler bodo obstajali ljudje, ker je bila ustanovljena za ljudi," je še dejal Min Min Soe.

Po več zaslišanjih, opravljenih na daljavo, se je tako danes 75-letnica prvič osebno pojavila na sodišču. To je bil tudi njen prvi nastop v javnosti po februarskem vojaškem udaru.

Aung San Su Či je sicer obtožena različnih stvari, vključno s kršenjem zakonodaje o državnih skrivnostih, o zunanji trgovini in kršenja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Najresnejša obtožba je spodbujanje k uporu. S svojimi odvetniki se doslej ni smela srečati osebno.

Vojska je prevzem oblasti z udarom utemeljila z goljufijami na splošnih volitvah novembra lani, na katerih je prepričljivo slavil NLD. Za obtožbe sicer ni predstavila dokazov, opazovalci pa so volitve ocenili kot poštene in svobodne.

Protesti proti udaru so naleteli na silovito zatrtje s strani vojske, ki je povzročilo več sto žrtev. Vodja vojaške hunte je v nedavnem intervjuju število umrlih ocenil na okoli 300, češ da mediji navajajo pretirane številke. Po podatkih Organizacije za pomoč političnim zapornikom (AAPP) je bilo ubitih več kot 800 ljudi, več kot 5300 je bilo priprtih.