Močnemu potresu so sledili številni popotresni sunki. Foto: Reuters
Močnemu potresu so sledili številni popotresni sunki. Foto: Reuters

Najmočnejši potresni sunek z močjo 6,8 je stresel območje ob 14.11 po lokalnem času (ob 7.11 po srednjeevropskem času). Žarišče potresa, ki so mu sledili še trije močnejši potresni sunki z močjo 5,0, 4,9 in 5,7, je bil v regiji Davao del Sur.

V kraju Padada se je zrušila večnadstropna blagovnica, pri čemer so po navedbah gasilcev umrli najmanj trije ljudje. Več naj bi jih bilo še ujetih pod ruševinami, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V kraju Matanao pa je umrla šestletna deklica, na katero se je porušil betonski zid, je povedal tamkajšnji župan Vincent Fernandez.

Glede na informacije policije se je število poškodovanih na območjih, ki jih je potres najbolj prizadel, povzpelo na najmanj 62. Pri policiji za zdaj sicer potrjujejo le smrt otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med potresom je bil v hiši v Davaoju s svojo hčerko Kitty tudi filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki ni bil poškodovan.

Župan Matanoja je dejal, da ocena škode še ni znana, da pa reševalci potrebujejo hrano, vodo, šotore in odeje za pomoč prebivalcem. V potresu je bilo ranjenih najmanj 14 ljudi, uničene so ceste in zgradbe, v mestu je bila tudi prekinjena elektrika.

Filipini ležijo na zelo potresnem območju

Potresi so na Filipinih relativno pogosti, saj otočje leži na t. i. tihomorskem ognjenem obroču, ki je geološko najbolj dejavno območje na Zemlji. Na tem območju se zgodi okoli 90 odstotkov vseh potresov na svetu.

Mindanao, drugi največji filipinski otok, je sicer zadnji niz močnejših potresov doživel oktobra, ko je umrlo najmanj 20 ljudi, nastala je večja gmotna škoda, brez domov je ostalo več tisoč ljudi.