Množično testiranje v Melbournu. Foto: EPA
Množično testiranje v Melbournu. Foto: EPA

Viktorija je popolno sedemdnevno zaprtje razglasila v četrtek, po tem, ko je imel neki popotnik na testiranju v Melbournu pozitiven izvid testa na novi koronavirus.

Turist je v Melbourne pripotoval iz zvezne države Južna Avstralija, kjer je prekinil karanteno v hotelski sobi, saj je po testiranju dobil negativen izvid testa na novi koronavirus. Odpotoval je v Melbourne, kjer pa je imel na testiranju znova pozitiven izvid testa.

Tamkajšnje oblasti so po prvih znakih izbruha okužb razglasile sedemdnevno zaprtje. "Izbruh obravnavamo dan za dnem," je na tiskovni konferenci povedal vodja odgovora na covid-19 v Viktoriji Jeroen Weimar.

V soboto, tretji dan od uvedbe strogega zaprtja, so v Viktoriji poročali o petih okužbah z novim koronavirusom. Skupno število okužb tega izbruha se je s tem dvignilo na 35. Vendar so okuženi ljudje obiskali skupno 150 krajev s potencialno možnostjo prenosa okužbe, zato naj bi bilo ogroženih več tisoč ljudi.

Izbruh močno povečal interes za cepljenje

Prazne ulice med zaprtjem. Foto: Reuters
Prazne ulice med zaprtjem. Foto: Reuters

Zadnji izbruh v Viktoriji je sprožil pravi naval na cepljenje med sicer skeptičnimi Avstralci. En odmerek cepiva je do zdaj prejelo 14 odstotkov 26-milijonske populacije, oba odmerka slaba dva odstotka. Zadnje javnomnenjske ankete pred zadnjim izbruhom so po poročanju BBC-ja nakazovale, da se tretjina prebivalcev ne namerava cepiti.

Stanje se je spremenilo v četrtek, ko so ljudje v zvezni državi Viktorija v dolgih vrstah tudi po več ur stali pred cepilnimi centri, telefonske linije cepilnih centrov pa še vedno pregorevajo, poroča Reuters.

V petek je Viktorija postala prva zvezna država Avstralije, kjer so v enem dnevu razdelili več kot 40.000 odmerkov cepiva. Cepili so rekordnih 43.500 ljudi.

Protesti proti strogemu zaprtju

Nekateri prebivalci Viktorije pa niso zadovoljni z zaprtjem države. V Melbournu se je v petek na protestih zbralo okoli 150 ljudi. Policija je aretirala 15 ljudi, 55 so izdali finančne kazni. Izbruhnili so izgredi in poškodovani so bili tako policisti kot protestniki.

Opozorila na javnem prevozu. Foto: Reuters
Opozorila na javnem prevozu. Foto: Reuters

"Virus se ne odziva na proteste," je posvaril zdravstveni minister Viktorije Martin Foley. "Protestiranje proti virusu ne bo delovalo. Če pa boste kljub temu protestirali, kršite zakone javnega zdravja," je dodal.

Med zaprtjem so v Viktoriji prepovedana vsa javna zborovanja. Zapuščanje domovanja je dovoljeno samo iz petih razlogov – pot na delovno mesto, zdravstvene potrebe, cepljenje in nakupovanje hrane ter rekreacija, zadnji dejavnosti sta omejeni na dve uri dnevno.

Avstralija letos 94 dni brez potrjene okužbe

V državi s 26 milijoni prebivalcev so od začetka pandemije covida-19 potrdili okoli 30.000 okužb in 910 smrti. Letos kar 94 dni niso potrdili niti ene okužbe, več kot sto dnevnih okužb pa so nazadnje potrdili septembra lani.

Dozdajšnje izbruhe naj bi na otoku zajezili z učinkovitim sledenjem stikov, hitrim uvajanjem zaprtij in striktnim nadzorom mej med zveznimi državami.