Joko je poudaril, da gre za neuradne rezultate in svoje volivce pozval k potrpežljivosti do objave uradnih izidov volitev. Pozval je k ohranitvi enotnosti v državi po volitvah.

57-letni Joko Widodo kaže mezinec s črnilom, potem ko je oddal glas. Foto: Reuters
57-letni Joko Widodo kaže mezinec s črnilom, potem ko je oddal glas. Foto: Reuters

Prabowo očita manipulacije z javnim mnenjem
Prabowo je medtem izvajalce vzporednih volitev obtožil, da so pohiteli s štetjem, da bi manipulirali z javnim mnenjem v prid sedanjemu predsedniku, saj da njihove vzporedne volitve kažejo, da vodi s 55,8 odstotka glasov. "Pozivam prostovoljce, da varujejo našo zmago," je dodal, a podpornike pozval k miru in naj se ne zatekajo k nasilju.

Oba kandidata, ki sta se za predsedniški položaj pomerila že leta 2014, sta bila ob oddaji glasu optimistična. "Pri svojem delu smo vedno optimistični," je na volišču v Džakarti povedal Joko. Podobno je bilo razpoloženje nekdanjega generala Prabowa. "Upamo in molimo, da bodo današnje volitve pravične in mirne," je povedal. Opozoril pa je, da bodo njegovi volivci nezadovoljni, če ne bodo poštene.

Indonezija: Joko Widodo dobil še en mandat

Od trgovca s pohištvom do predsednika
Udobno prednost so 57-letnemu predsedniku napovedovale že ankete pred volitvami. Ko je pred petimi leti zmagal, je bil "outsider" brez povezav s politično in vojaško elito. Trgovec s pohištvom je politično kariero začel kot župan srednje velikega mesta Solo, nato je bil guverner Džakarte. Joko se lahko pohvali z velikimi vlaganji v zastarelo infrastrukturo v državi z več kot 17.000 otoki. Aktivisti pa mu očitajo, da ni izpolnil večine svojih obljub na področju človekovih pravic.

S predsedniškimi tudi parlamentarne in lokalne volitve
Hkrati s predsedniškimi so prvič potekale tudi parlamentarne volitve, pa tudi lokalne. Za več kot 20.000 sedežev v parlamentu ter pokrajinskih, občinskih in mestnih svetih se je potegovalo skoraj 250.000 kandidatov. Približno 800.000 volišč se je zaprlo ob 13. uri po lokalnem času oziroma 8. uri po srednjeevropskem. Glasove je lahko oddalo 193 milijonov ljudi. Na delu volišč v Papui bodo volitve izvedli v četrtek, saj izvedba ni bila mogoča, ker niso pravočasno prejeli volilnih materialov.