Kim Džong Un. Foto: EPA
Kim Džong Un. Foto: EPA

V nagovoru na plenumu centralnega komiteja partije je opozoril, da "položaj postaja napet" in da je treba "razmere zaradi hrane" razrešiti, so poročali državni mediji.

Kim je dejal, da so razmere posledica škode, ki jo je lani v kmetijstvu povzročil tajfun, delno pa je odgovornost tudi na kmetijskem sektorju, ker ni izpolnil načrtov pridelave žita, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Gospodarstvo v državi po njegovih besedah sicer "kaže znake krepitve" v prvih šestih mesecih tega leta. Industrijska proizvodnja se je v primerjavi z lanskim letom okrepila kar za 25 odstotkov, se je pohvalil vodja države, ki se sicer spoprijema tudi z mednarodnimi sankcijami zaradi spornega jedrskega programa.

Kim je prebivalce vendarle opozoril, da se pandemija covida-19 nadaljuje in da se morajo pripraviti na nadaljevanje omejitev. Severna Koreja je ob začetku širjenja novega koronavirusa hitro zaprla svoje meje, predvsem s Kitajsko, kjer se je virus začel širiti. Hkrati s tem pa si je zaprla tudi pomembno preskrbovalno žilo.

Po mnenju posebnega predstavnika Sveta ZN-a za človekove pravice Tomasa Ojea Qintane, ki spremlja razmere v Severni Koreji, je pandemija covida-19 močno prizadela predvsem oskrbo s hrano v tej državi. Kot je dejal, je posledica pandemije tudi več "smrti zaradi lakote".

A tudi pred pandemijo se je Severna Koreja spopadala z velikim pomanjkanjem hrane. Več kot 40 odstotkov prebivalstva naj ne bi imelo varne preskrbe s hrano, je v enem od poročil opozoril Qintana.