Kitajska obravnava otok Tajvan kot del svojega ozemlja in ne izključuje možnosti uporabe sile za ponovno združitev. Foto: Reuters
Kitajska obravnava otok Tajvan kot del svojega ozemlja in ne izključuje možnosti uporabe sile za ponovno združitev. Foto: Reuters

"Tajvan je kitajski Tajvan, to je notranja zadeva Kitajske (...) Kitajska bo zagotovo uresničila svojo ponovno združitev, to je zgodovinski trend, ki ga nihče ne bo ustavil," je dejal kitajski obrambni minister Vei Fenghe na varnostno-obrambnem forumu v Singapurju. Ob tem je pristavil, da bi bila združitev idealna z mirnimi sredstvi.

"Kitajska si z največjim trudom in iskrenostjo prizadeva za ponovno združitev na miren način. V primeru odcepitve si Kitajska pridržuje druge možnosti," je dejal in dodal, da ne gre podcenjevati odločnosti in zmogljivosti kitajskih oboroženih sil pri obrambi suverenosti in ozemeljske celovitosti Kitajske.

Poziv k izboljšanju odnosov z ZDA

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Ob tem je pozval k izboljšavi dvostranskih odnosov s Kitajsko, saj da so odnosi med državama na kritični točki. "ZDA morajo okrepiti solidarnost in se zoperstaviti konfrontaciji in delitvi," ministrove besede povzema Reuters.

Vei je še povedal, da Kitajska odločno zavrača "ameriško blatenje, obtožbe in celo grožnje" v govoru ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina, ki je na forumu nastopil v soboto.

Austin je sicer v svojem nastopu zagotovil, da ZDA nasprotujejo "enostranskim spremembam statusa quo" v Tajvanu, a ostajajo "odločno zavezane naši dolgoletni politiki ene Kitajske" in ne podpirajo neodvisnosti Tajvana.

Vei, ki se je v petek ob robu foruma v Singapurju prvič v živo sestal z Austinom, je v pogovoru opozoril, da bo Kitajska "razbila" vsak poskus razglasitve neodvisnosti Tajvana, in zatrdil, da so pripravljeni brez oklevanja začeti vojno, če bi se to zgodilo.

Kitajska napoveduje združitev s Tajvanom