Ruski zunanji minister na letni novinarski konferenci. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister na letni novinarski konferenci. Foto: Reuters

Japonsko je glede Kurilskih otokov pozval, naj "prizna izide druge svetovne vojne". Vojska Sovjetske zveze je v zadnjih dneh vojne zasedla otočje med najsevernejšim japonskim otokom Hokaido in ruskim polotokom Kamčatka. Rusija jih imenuje Kurilski otoki, Japonska pa Severna ozemlja.

Rusija je pozvala Japonsko, naj prizna rusko suverenost nad otočjem, nato sledijo mirovni pogovori, h katerim sta se zavezala voditelja Šinzo Abe in Vladimir Putin. Lavrov je dodal, da je Japonska edina država na svetu, ki ne more reči, da popolnoma priznava izid druge svetovne vojne.

"Nič ne bomo rekli o brexitu, čeprav nekateri vztrajno govorijo in pišejo, da si Rusija mane roke in uživa ob dogajanju na Otoku. Nič takega se ne dogaja," je dejal Lavrov novinarjem v Moskvi in dodal, da je močna Evropska unija v ruskem interesu. "Seveda bomo pripravljeni sodelovati tako z Združenim kraljestvom kot z EU-jem, če bo prišlo do izstopa," je še poudaril Lavrov. Odnosi med Moskvo in Londonom so se močno poslabšali po lanski zastrupitvi ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere v britanskem Salisburyju.

Ruski zunanji minister se je na kratko dotaknil prespanskega dogovora med Makedonijo in Grčijo ter izrazil dvom o legitimnosti procesa spreminjanja imena Makedonije.

Pogovor z japonskim kolegom Tarom Konom. Foto: Reuters
Pogovor z japonskim kolegom Tarom Konom. Foto: Reuters

Počasen napredek v Siriji

Glede Sirije je dejal, da bi severni del države moral biti pod nadzorom oblasti Bašarja Al Asada. Poudaril je napredek pri reševanju sedem let trajajoče vojne v Siriji, ki pa sicer napreduje "počasneje, kot bi si želeli". Pokrajino Idlib na severovzhodu države je označil za žarišče terorizma in poudaril, da "morajo boj proti terorizmu končati".

"ZDA spodkopavajo venezuelsko vlado"

Moskva je po njegovih besedah močno zaskrbljena nad ameriško razpravo o možnosti vojaškega posredovanja v tesni ruski zaveznici Venezueli. Washington je obtožil, da blokirajo pogovore z venezuelskimi oblastmi. "Pristop do Venezuele kaže, da se ameriško spodkopavanje vlad po svetu, ki jim niso všeč, nadaljuje," je dejal Lavrov. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je izrazila podporo opozicijskemu voditelju, ki je povečal pritisk na venezuelskega socialističnega predsednika Nicolasa Madura.

Že v torek je namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov sporočil, da Moskva kljub pomanjkanju pripravljenosti ameriške strani ohranja odprta vrata za dialog z ZDA glede pogodbe o jedrskih raketah (INF). Lavrov je zdaj povedal, da je del ameriške politike ukinjanje strateških orodij za stabilnost. ZDA in Nato so sicer ocenili, da Rusija krši pogodbo o jedrskih raketah iz leta 1987, ZDA pa so zagrozile z izstopom.

Za normalne odnose z EU-jem in ZDA

"Tako kot prej smo še vedno zainteresirani za ponovno vzpostavitev normalnih odnosov z ZDA in Evropsko unijo, na načelih enakosti in vzajemnega upoštevanja interesov," je sklenil ruski zunanji minister.