Pred delovanjem mjanmarske vojske je iz države pobegnilo več kot 700.000 Rohingov. Na sliki pripadnika mjanmarske policije. Foto: Reuters
Pred delovanjem mjanmarske vojske je iz države pobegnilo več kot 700.000 Rohingov. Na sliki pripadnika mjanmarske policije. Foto: Reuters

Poslanec Maung Kyaw Zan iz mjanmarske države Rakajn je dejal, da je bližnji bataljon ponoči obstreljeval vas Kin Taung, poroča Reuters. Po njegovih besedah pred obstreljevanjem ni bilo spopadov.

Vojska, ki se več kot leto dni bori proti upornikom, je zanikala odgovornost in jo prevalila na upornike, za katere pravi, da so v zgodnjih jutranjih urah napadli most. Vojska je sicer potrdila smrti, a je zanje okrivila upornike, češ da je topništvo zadelo vas med boji.

Soe Tun Oo, pripadnik Rohingov, ki živi dober kilometer od napadene vasi, je za Reuters dejal, da sta bili uničeni dve hiši.

Leta 2017 je zaradi vojaškega preganjanja iz države Rakajn pobegnilo več kot 730.000 Rohingov. ZN je vojsko obtožil, da je imela genocidni namen.

Območje je zajel dodatni kaos zaradi spopadov med vojsko in Arakansko vojsko, uporniško skupino, ki pripadnike novači med pripadniki budistične večine v državi. Zaradi teh spopadov je razseljenih več deset tisoč ljudi, več deset pa jih je bilo ubitih.

V Rakajnu je še vedno več sto tisoč Rohingov, številni pa živijo v apartheidskih razmerah in se ne morejo prosto premikati ali dostopati do zdravstva in šolstva.

Na začetku januarja so štirje otroci, pripadniki Rohingov, umrli v eksploziji, za katero se vojska in uporniki vzajemno obtožujejo.