Policist varuje volišče v Vladivostoku. Foto: Reuters
Policist varuje volišče v Vladivostoku. Foto: Reuters
Moskva
Vladajoča Enotna Rusija ima sicer oblast še vedno trdno v rokah, a zadnji dogodki kažejo na vse večje nezadovoljstvo ljudi. Foto: Reuters
V Rusiji razveljavili volitve na Daljnem vzhodu

Volitve bodo ponovili na območju, ki je od Moskve oddaljena okoli 6.400 kilometrov, vključuje pa tudi Vladivostok.

Vodja centralne volilne komisije Ela Pamfilova kandidata s podporo Kremlja Andreja Tarasenka sicer ni obtožila prirejanja rezultata, je pa sporočila, da so ugotovili vrsto nepravilnosti, vključno s kupovanjem glasov.

Predsednica lokalne volilne komisije Tatjana Gladkih pa je dejala, da "v teh okoliščinah ni mogoče verodostojno ugotoviti volje ljudstva, kar pomeni, da ne moremo razglasiti zmage katerega od kandidatov".

Odločitev za ponovitev volitev je sledila protestu podpornikov Komunistične stranke na ulicah Vladivostoka, ko je Tarasenko v zadnji fazi štetja glasov za las premagal kandidata komunistov Andreja Iščenka.

Po skoraj 99 odstotkih preštetih glasovih v nedeljo zvečer je Tarasenko za Iščenkom zaostajal za več kot dve odstotni točki, v ponedeljek pa je lokalna volilna komisija sporočila, da je Tarasenko zmagal s prednostjo dobre odstotne točke. Objavljeni rezultati so ob tem pokazali, da je Tarasenko prejel skoraj vse od zadnjih preštetih 20.000 glasov.

Iščenko naj bi šel na sodišče
Iščenko je sicer v četrtek dejal, da se ne strinja z odločitvijo za ponovitev volitev, češ da bi moral biti sam razglašen za zmagovalca. Tiskovna agencija Interfax je poročala, da je Iščenko dejal, da bo odločitev volilne komisije izpodbijal na sodišču.

Tarasenko pa je medtem dejal, da je odločitev komisije poštena, saj da je bilo preveč pritožb glede glasovanja.

Nove volitve morajo izvesti v treh mesecih od razveljavljenega glasovanja 16. septembra, poroča Reuters.

Težave za Kremelj
Tarasenkove težave in spremembe na položajih guvernerja v treh drugih primerih, predstavljajo najhujši udarec za kandidate s podporo Kremlja od leta 2012.

Vladajoča Enotna Rusija ima sicer oblast še vedno trdno v rokah, a zadnji dogodki kažejo na vse večje nezadovoljstvo glede življenjskega standarda, pa tudi glede napovedi povišanja upokojitvene dobe. Zaradi tega se je tudi zmanjšala priljubljenost predsednika Vladimirja Putina.

V Rusiji razveljavili volitve na Daljnem vzhodu