Zadnji nemški vojaki so prileteli iz oporišča Mazar-i-Šarif na severu Afganistana. Foto: EPA
Zadnji nemški vojaki so prileteli iz oporišča Mazar-i-Šarif na severu Afganistana. Foto: EPA

Zadnji vojaki so iz oporišča Mazar-i-Šarif na severu Afganistana v večernih urah poleteli na krovu dveh nemških letal A400 Ms in dveh ameriških letal C17.

"Po skoraj 20 letih so zadnji vojaki našega bundeswehra ta večer zapustili Afganistan," je v izjavi sporočila nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer in dodala, da so na poti domov.

"Končalo se je zgodovinsko poglavje, intenzivno delovanje, ki je nemško vojsko postavilo pred izziv in jo oblikovalo in v katerem se je bundeswehr izkazal v boju," je dodala.

Zahvalila se je vsem 150.000 pripadnikom in pripadnicam nemške vojske, ki so od leta 2001 služili v Afganistanu. Poklonila se je tudi vsem ubitim in ranjenim med delovanjem v tej državi.

"Ne boste pozabljeni," je sporočila. Glede na navedbe nemške vojske je bilo med službovanjem v Afganistanu ubitih 59 nemških vojakov.

Pred začetkom umika je imela Nemčija v okviru 9600-članske misije zveze Nato v Afganistanu 1100 svojih vojakov. Gre za drugo najvišje število za ZDA. Večje število vojakov so prispevale še Združeno kraljestvo, Italija in Turčija. Ta peterica držav je skupaj priskrbela 6000 pripadnikov Natove misije, imenovane Odločna podpora.

Nekatere države z manj vojaki, kot so Danska, Estonija in Španija, so že umaknile svoje enote. Tudi Slovenija je svoje vojake že umaknila maja.

V Afganistanu se je izmenjalo 50.000 italijanskih vojakov

Medtem se zadnji kontingent italijanskih vojakov iz Herata na zahodu Afganistana v torek zvečer vrnil na letališče v Pisi, je sporočil obrambni minister Lorenzo Guerini.

Glede na podatke, ki jih je objavilo italijansko obrambno ministrstvo, se je v Afganistanu v 20 letih izmenjalo okoli 50.000 italijanskih vojakov. Umrlo jih je 53, 723 jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italija je vodila večnacionalne sile na zahodu države, v okviru teh sil pa so delovali tudi slovenski vojaki.

Italija se je odločila, da bo v državo pripeljala tudi afganistanske državljane, ki so pomagali italijanskim silam na njihovi misiji. Vojska je že izbrala 270 ljudi, preučuje pa še primere okoli 400. Sredi meseca so v državo že pripeljali 82 Afganistancev, večinoma prevajalcev in njihovih družinskih članov, še navaja AFP.