Rusijo in Severno Korejo veže zgodovinsko zavezništvo. Foto: Reuters
Rusijo in Severno Korejo veže zgodovinsko zavezništvo. Foto: Reuters

Po poročanju severnokorejske agencije KCNA je Putin Kimovo vabilo sprejel, kasneje so to potrdili tudi v Kremlju. Od začetka ruske vojaške invazije v Ukrajini februarja lani Putin sicer redko potuje v tujino. Putin je bil sicer kmalu po prevzemu predsedniškega položaja, leta 2000, že na obisku v Pjongjangu, kjer se je srečal s Kimovim očetom Kim Džong Ilom.

Putin in Kim sta si v sredo na kozmodromu Vostočni ogledala rusko vesoljsko tehnologijo, Kim pa je tudi izrazil prepričanje, da bo Rusija dosegla veliko zmago nad svojimi sovražniki. "Vedno bomo z Rusijo," je še dejal Kim na posnetkih, ki jih je predvajala ruska televizija. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob obisku Kima obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa. Ruski predsednik je novinarjem povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

Zgodovinsko zavezništvo

Ob zdravici na državniški večerji je Kim nato Putina povabil na obisk v Severno Korejo, "ko bo čas pravi". Po poročanju KCNA-ja je Putin povabilo sprejel z zadovoljstvom in poudaril, da bo negoval zgodovinsko prijateljstvo med državama. Po srečanju je Kim odpotoval iz Vostočnega, kam, niso navedli.

Rusija in Severna Koreja sta namreč zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije – proti Moskvi zaradi konflikta v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa.

Voditelja sta se strinjala, da bosta skupaj delovala za 'preprečevanje vojaških groženj in provokacij imperialistov'. Foto: Reuters
Voditelja sta se strinjala, da bosta skupaj delovala za 'preprečevanje vojaških groženj in provokacij imperialistov'. Foto: Reuters

A Kimov obisk v Rusiji je v več delih sveta sprožil zaskrbljenost, da bi državi lahko sklenili orožarske posle. V Washingtonu so tako Pjongjang obtožili, da Rusiji dobavlja orožje, čeprav ni potrjeno, ali je Severna Koreja res že poslala kakšno pošiljko ruski vojski. Tako v Moskvi kot Pjongjangu so zavrnili, da so že sklenili orožarske posle, sta pa se voditelja včeraj dogovorila za poglobitev sodelovanja na obrambnem področju.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi sodelovanja obeh držav na področju satelitov, kar bi pomenilo kršitev resolucij Združenih narodov. Poudaril je, da v primeru kršenja resolucij ZDA ne bodo oklevale pri uvedbi sankcij proti Pjongjangu in Moskvi.

Zaskrbljenost zaradi pogovorov Kima in Putina je izrazila tudi nova japonska zunanja ministrica Joko Kamikava. "Pogovore opazujemo z zaskrbljenostjo, vključno z možnostjo, da bi lahko privedli do kršitev prepovedi ZN-a o prodaji Severni Koreji orožja in z njim povezanih materialov," je dejala.

Kritike Moskve na ameriške besede

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je v odzivu na Telegramu Washington obtožil dvoličnosti, saj, medtem ko sam dobavlja orožje Ukrajini, vojaško-tehnično sodelovanje Rusije z njenimi partnerji označuje za nezakonito. "Skrajni čas je, da Washington odpravi gospodarske sankcije in razmisli o vzpostavitvi enakopravnih odnosov z drugimi državami," je dodal.

Ob naraščanju napetosti s Severno Korejo so sicer ZDA v sredo odobrile prodajo vojaških letal F-35 Južni Koreji v skupni vrednosti pet milijard dolarjev. State Department je obvestil kongres, da je dal zeleno luč za prodajo 25 letal proizvajalca Lockheed Martin ter motorjev in sorodne opreme. V izjavi za javnost je ameriško zunanje ministrstvo zapisalo, da bo prodaja izboljšala zmožnost Južne Koreje, da se spopade s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami, saj bo zagotovila verodostojne obrambne zmogljivosti za odvračanje agresije v regiji in interoperabilnost s silami ZDA.