Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby kaže fotografije, na katerih naj bi bilo vidno, kako ruski vagoni v Severni Koreji natovarjajo orožje. Foto: EPA
Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby kaže fotografije, na katerih naj bi bilo vidno, kako ruski vagoni v Severni Koreji natovarjajo orožje. Foto: EPA

Generalni direktor severnokorejskega urada za odnose z ZDA Kwon Jong Gun je dejal, da želi Washington s temi obtožbami le opravičiti vojaško pomoč, ki jo sam pošilja Kijevu. Posvaril je, da bodo ZDA občutile "zelo neprijetne posledice, če bodo nadaljevale širjenje govoric, ki so si jih same izmislile", je poročala Al Džazira. "Poskus, da bi očrnili ugled Severne Koreje z izmišljevanjem stvari, ki ne obstajajo, je resna provokacija, ki je ne bi smeli dovoliti in ki lahko sproži le odziv nasprotne stvari," je še dodal.

Na ruskih vagonih severnokorejsko orožje?

Spomnimo, pred dnevi so ZDA rusko najemniško skupino Wagner označile za "transnacionalno kriminalno organizacijo" in obsodile njene dejavnosti v Ukrajini. "Wagner je kriminalna organizacija, ki izvaja obsežna grozodejstva in krši človekove pravice," je prejšnji teden dejal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby. Kirby je takrat še dejal, da je skupina Wagner postala tekmec ruski vojski, fotografije ameriških obveščevalnih služb pa naj bi dokazovale, da ji orožje dobavlja tudi Severna Koreja. Pokazal je tudi fotografije ruskih vagonov, ki so se zapeljali v Severno Korejo, kjer so po njihovem mnenju naložili rakete in izstrelke, nato pa se vrnili v Rusijo. ZDA so dodale, da bodo te podatke predstavile enoti Varnostnega sveta ZN-a za sankcije proti Severni Koreji.

"Washington prestopil rdečo črto"

Na začetku tedna je ameriški predsednik Joe Biden Ukrajini obljubil 31 tankov abrams, s katerimi naj bi se tamkajšnja vojska lažje uprla ruskim enotam. Potezo je v petek kritizirala vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Yo Jong, ki je Washington obtožila, da je s pošiljanjem tankov v Ukrajino "znova prestopil rdečo črto". Tudi Kwon je ponovil nestrinjanje s to potezo ZDA, ki jo je označil za "neetični zločin", ki bo le še poslabšal že tako nestabilne razmere v mednarodni skupnosti.

Severna Koreja je ob Kitajski ena najzvestejših zaveznic Rusije. Rusija, ena izmed petih stalnih članic Varnostnega sveta, je že večkrat onemogočila strožje sankcije proti tej državi zaradi njenega jedrskega programa. Severna Koreja je ob Siriji edina država, ki je priznala neodvisnost separatističnih pokrajin Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine.