Prizorišče strelskega spopada med policijo in vojsko ter domnevnimi džihadisti. Foto: AP
Prizorišče strelskega spopada med policijo in vojsko ter domnevnimi džihadisti. Foto: AP

Vojaki in policisti so obkolili hišo, kjer naj bi bili džihadisti, nato je prišlo do strelskega spopada. Streljanje je trajalo približno eno uro, nato so odjeknile eksplozije. Policija domneva, da so se v hiši razstrelili trije samomorilski napadalci, trije pa pred njo. Operacija se je dogajala v kraju Sainthamaruthu, v neposredni bližini kraja Batticaloa na vzhodu države.

"Hišo smo preiskali in našli 15 trupel, dvanajst v hiši in tri pred njo," je pojasnil tiskovni predstavnik policije. Med mrtvimi je šest otrok in tri ženske, ena ženska in en otrok pa sta ranjena in so ju prepeljali v bolnišnico. Med streljanjem je po poročanju BBC-ja umrl tudi civilist.

V hiši so našli večjo količino eksplozivov. Spopadi in eksplozije niso zahtevali žrtev med varnostnimi silami, je sporočila policija.

Nekaj ur pred tem so varnostne sile med preiskavo hiše v nekaj kilometrov oddaljeni vasi odkrile več telovnikov z eksplozivom, material za izdelavo bomb in brezpilotni letalnik. V hiši so našli tudi zastavo skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) in oblačila, ki naj bi jih uporabili v videoposnetku, v katerem je IS prevzel odgovornost za napade.

Ob raciji v kraju Sainthamaruthu so prijeli sedem mladih muslimanov. Skupno so aretirali več kot 80 ljudi. Policija in vojska sta med hišnimi preiskavami iskali okoli 140 ljudi, domnevno povezanih z IS-om.

Med policijsko in vojaško operacijo je iz kraja pobegnilo okoli 600 muslimanov, ki so zatočišče poiskali v zgradbi bližnje šole, navedbe očividcev navaja BBC.

Sainthamaruthu leži nedaleč od mesta Batticaloa, kjer je na veliko noč odjeknila eksplozija v cerkvi. Skoraj sočasno so eksplozije odjeknile še v več krščanskih cerkvah in prestižnih hotelih po državi. Ubitih je bilo več kot 250 ljudi.

Predsednik prepovedal islamistični skupini

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je v sklopu izrednih razmer tudi prepovedal dve islamistični skupini - The National Thawheedh Jamaath (NTJ) in Jamathei Millathu Ibrahim (JMI) - ki naj bi bili za velikonočnim napadom.

Šrilanška policija išče osumljence za napad

Šrilanške oblasti še vedno iščejo osumljence za napade, ob tem pa svarijo pred novimi napadi, predvsem na verske objekte. Katoliška cerkev v Šrilanki je do preklica odpovedala vse nedeljske maše v državi.

Prav tako so verski voditelji v strahu pred maščevanjem muslimanskim vernikom priporočili, naj molijo doma in ne obiskujejo mošej.

V večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katolikov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, 10 odstotkov muslimanov in 7 odstotkov kristjanov.

Po državi je nameščenih okoli 10.000 policistov in vojakov. Foto: AP
Po državi je nameščenih okoli 10.000 policistov in vojakov. Foto: AP

Vodja islamistične milice bil povezan z IS-om

Oblasti so medtem identificirale osem izmed devetih napadalcev. Ena izmed napadalcev je bila ženska, vsi pa so bili visoko izobraženi. Med njimi je bil tudi Zahran Hašim, vodja skrajne islamistične milice, ki je umrl v samomorilskem napadu.

Zaradi svojih ultrakonservativnih pogledov je bil izključen tako iz šole kot pozneje iz mošeje. Leta 2012 je ustanovil mošejo in začel novačiti privržence po podeželju ter prek spleta. Sprva je nagovarjal proti muslimanski sufistični manjšini, ki jih konservativni islam označuje za nevernike.

Leta 2017 so Zahranovi podporniki z meči napadli sufijsko skupnost, najmanj enega človeka so ranili. Policija je aretirala več ljudi. Zahrana je izključila tudi mošeja, ki jo je ustanovil. Leta 2018 je Šrilanko zajel val nasilja budistov nad muslimansko manjšino in v tem času je Zahran po pričanju lokalnih imamov začel nagovarjati privržence k ubijanju nasprotnikov.

Indijska opozorila zaman

Indijske obveščevalne službe so samo aprila najmanj trikrat opozorile Šrilanko, da se v državi pripravlja napad. Premier in predsednik odgovornost zanikata, češ da za opozorila nista vedela. Obrambni minister in vodja policije sta medtem že odstopila.

IS je po napadu objavil video Zahrana, ki v rokah drži avtomatsko puško in obljublja zvestobo voditelju Islamske države. Povezava med voditeljem lokalne islamistične milice in IS-jem še ni dokončno znana. Uradnik iz indijske obveščevalne službe je za Reuters razkril, da so med hišnimi preiskavami domnevnih celic IS-ja v Indiji našli tudi kopije Zahranovih posnetkov.