Pričakovanja glede sporazuma med ZDA in talibani so velika, čas bo pokazal, ali so upravičena. Foto: Reuters
Pričakovanja glede sporazuma med ZDA in talibani so velika, čas bo pokazal, ali so upravičena. Foto: Reuters

"Omejitev nasilja je zdaj končana in naše operacije se bodo nadaljevale kot običajno," je dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabibula Mudžahid in dodal je, da v skladu z dogovorom, ki so ga talibani sklenili z ZDA, njihovi pripadniki ne bodo napadali tujih sil, bodo pa nadaljevali operacije proti afganistanskim silam. Kot je dejal, se pogovori ne bodo nadaljevali, če oblasti ne bodo izpustile 5.000 zaprtih talibanov, poroča BBC. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je sicer v nedeljo dejal, da izpustitev talibanskih zapornikov pred začetkom mirovnih pogovorov ni pogoj, bi pa lahko bila del pogovorov.

Afganistanske oblasti še preverjajo, ali je prekinitve ognja res konec.

Kmalu po obvestilu talibanov je na nogometni tekmi na vzhodu države odjeknila eksplozija. Motor bomba je bil usoden za tri ljudi, 11 je ranjenih. Odgovornosti ni prevzel še nihče.

ZDA in talibani so v soboto v Dohi podpisali dogovor, po katerem se bodo ameriški vojaki postopno umaknili iz Afganistana, za pogajalsko mizo pa se bodo usedli talibani in afganistanska vlada. ZDA naj bi sprva v 135 dneh zmanjšale število svojih vojakov s približno 12.000 na 8.600. Če se bodo talibani držali podpisanega, pa se bodo ZDA in njene partnerice v 14 mesecih popolnoma umaknile iz države, izhaja iz ločene skupne izjave, ki sta jo afganistanska in ameriška vlada sprejeli v Kabulu.

Sorodna novica ZDA in talibani podpisali mirovni dogovor. Bo prinesel konec vojne?

V zameno morajo talibani zagotoviti, da država ne bo postala varno zatočišče za teroriste. Niti Al Kaidi niti kateri koli drugi skrajni skupini ne smejo dovoliti delovanja na območjih pod njihovim nadzorom. Poleg tega morajo začeti mirovne pogovore z vlado v Kabulu.

Sporazum predvideva dogovor, da naj bi talibani in vlada za mizo prvič sedli 10. marca, najverjetneje v Oslu. Glede na ocene poznavalcev bodo pogovori dolgi in kompleksni, do dogovora pa bi lahko minilo še najmanj leto dni.