Foto: EPA
Foto: EPA

"56 ljudi je umrlo, 37 pa ranjenih," je v izjavi zapisala policija v Hanoju. Umrli so tudi najmanj trije otroci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Domnevno je začelo goreti v pritličju, kjer je bilo parkirišče za mopede in motorje. Plameni so se hitro razširili v zgornja nadstropja. Gasilcem je uspelo požar nadzorovati šele po več urah, tudi reševanje stanovalcev je bilo oteženo zaradi omejenega dostopa do notranjosti stavbe.

V desetnadstropni stavbi je živelo približno 150 ljudi, ni pa jasno, koliko jih je bilo med požarom v bloku. Nekateri so v paniki zbežali na streho in skočili s stavbe, da bi se rešili pred ognjem, drugi so se poskusili spustiti v nižja nadstropja z vrvjo.

Za zdaj ni znano, zakaj je izbruhnil požar. Vietnamski premier Fam Min Čin, ki je obiskal kraj nesreče in preživele v bolnišnici, je odredil preiskavo vzroka za izbruh požara.

Policija je sporočila, da so zaradi suma kršitve predpisov o požarni varnosti aretirali lastnika stavbe.

Vietnam je v zadnjih letih doživel več smrtonosnih požarov, torkov pa je bil najsmrtonosnejši v zadnjih 20 letih. Tudi drugje po jugovzhodni Aziji večkrat izbruhnejo požari z usodnimi posledicami, ki so pogosto posledica pomanjkljivih varnostnih standardov.