Basescu je novinarko vprašal, ali nima za početi nič pametnejšega. Foto: EPA
Basescu je novinarko vprašal, ali nima za početi nič pametnejšega. Foto: EPA

V trgovini je med nakupovanjem s svojo ženo ozmerjal neko novinarko, ki je želela od njega dobiti izjavo. To je želela posneti na mobilni telefon, predsednik pa ji ga je iztrgal iz rok in jo poimenoval za smrdljivo ciganko. Izjavo je telefon posnel, saj ga predsednik ni ugasnil, njegovi sodelavci pa izjave, preden so mobilnik vrnili novinarki, niso izbrisali.

Iz Basescujevega urada so po incidentu sporočili, da predsednik obžaluje opazko, ki ne odraža njegovega mnenja o romski skupnosti.

Predsednik društva romunskih novinarjev Cristian Tudor Popescu meni, da predsednikovo obžalovanje ni zadostno, saj se po njegovem mnenju za svoje besede sploh ni opravičil. Basescuja pa je na zagovor pozval tudi romunski Narodni svet proti diskriminaciji (CNDC).

Zgrožena so tudi romska združenja, ki so v skupni izjavi zapisala, da so ogorčena, ob tem pa so opozorila, da je Basescu v soboto na referendumu o njegovem odpoklicu dobil podporo tudi romske skupnosti, ki je v Romuniji precej številčna, saj predstavlja med osem in devet odstotki celotne populacije.