Zapornikov, ki so pobegnili iz zapora v Bruggu, še niso našli. Foto: EPA
Zapornikov, ki so pobegnili iz zapora v Bruggu, še niso našli. Foto: EPA

Kaznjenci so izvedli akcijo v četrtek. Potem ko so pobegnili iz zapora z ukradenim helikopterjem, so prileteli v mesto Aalter, ki je okoli 20 kilometrov oddaljeno od Bruggea in v katerem so zapustili helikopter, neki ženski ukradli črnega mercedesa in z njim oropali bližnjo bencinsko črpalko, nato pa se namenili na belgijsko obalo, kjer jih še vedno iščejo.

Belgijsko pravosodno ministrstvo je sporočilo, da pri begu nihče ni bil poškodovan, da pa trije zaporniki niso pobegnili iz tistega krila zapora, v katerem je varnost najbolj poostrena, saj je tam ograja, ki preprečuje podobne pobege.

Pomagač, ki je s helikopterjem priletel v zapor, sicer ni odletel naprej z zaporniki, menda zato, ker v helikopterju ni bilo dovolj prostora za vse.

Med trojico nevaren kriminalec
Mediji so se razpisali o tem, da je med trojico pobeglih tudi eden najhujših kriminalcev v državi, Ashraf Sekkaki, ki je bil spoznan za krivega kar 16 nasilnih dejanj, med drugim tudi ugrabitve, pred petimi leti pa mu je že uspelo pobegniti iz nekega drugega zapora.

Zgodovina se ponavlja
To sicer ni prvi primer, da so belgijski zaporniki pri pobegu uporabili helikopter. Oktobra leta 2007 je Nordin Benallal, samooklicani "kraj pobegov", ki je bil za zapahi zaradi oboroženega ropa in kraje avtomobilov, pobegnil iz zapora v bližini Bruslja z ukradenim helikopterjem, v katerem so bili njegovi pomagači. Preostali zaporniki so nato obkolili helikopter in ga uničili, da ni mogel vzleteti, zato je Benallal vzel za talca dva zaporniška paznika in z njima pobegnil v avtomobilu. Tri dni pozneje so ga policisti našli in prijeli na Nizozemskem.