Foto: Lighthous reports
Foto: Lighthous reports

Nad poročili o nasilnem ravnanju hrvaških policistov z nelegalnimi prebežniki in njihovim vračanjem v BiH na zunanji meji Evropske unije so zelo zaskrbljeni v Berlinu. Zagreb so pozvali, naj hitro in celovito razjasni zadevo.

"Zlorabe beguncev in migrantov s strani varuhov meje so nesprejemljive. Vsako varovanje meje mora vedno biti v skladu s humanitarnimi standardi ter pravnimi in evropskimi določili ter temeljnimi evropskimi vrednotami," je dejal neimenovani tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva.

Sorodna novica Hrvaška priznala policijsko nasilje nad prebežniki

Dodal je, da nemška vlada pozdravlja gesto, da je pojasnila zahtevala tudi Evropska komisija, ki ima pri tem polno podporo nemške vlade.

Hrvaška sprožila preiskavo in izvedle tri suspenze

Več evropskih medijev je prejšnji teden objavilo posnetke, na katerih je videti moške z zakritimi obrazi, ki s palicami preganjajo prebežnike iz Hrvaške čez reko Korano v BiH-u.

Na Hrvaškem so sprožili preiskavo in suspendirali tri pripadnike posebnih policijskih enot, ki so jih prepoznali na posnetkih.

BiH nad nasiljem ni presenečen

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Selmo Cikotić je za regionalno televizijo N1 povedal, da so v BiH-u že dolgo seznanjeni z dejstvi, da hrvaška policija nasilno vrača prebežnike pri poskusih, da bi nezakonito iz BiH-a vstopili na Hrvaško.

Potrdil je, da tudi kot minister redno prejema dokumentirana poročila o tovrstnem nasilnem ravnanju. O vsem so obvestili tako pristojne oblasti v BiH-u kot tudi mednarodne organizacije. Cikotić ocenjuje, da gre za problem, ki ga mora urediti predvsem Hrvaška, pa tudi EU. Prepričan je, da nasilje in trpinčenje ljudi ne bosta rešili problema nezakonitih migracij.

Minister za varnost BiH-a je še ocenil, da letos ni večjega pritiska nezakonitih migracij v BiH-u. Trenutno je v državi 4000 prebežnikov, občutno manj kot pred letom dni.

V migrantskih centrih v Sarajevu in Bihaću je nameščenih približno 2500 prebežnikov, medtem ko je na različnih koncih v državi še približno 1500 ljudi, ki večinoma nameravajo poiskati svojo prihodnost v kateri od zahodnih držav Evropske unije. Poudaril je, da je bilo do pred letom dni v BiH-u tudi do štirikrat več ilegalnih prebežnikov, kot jih je zdaj.