Trump je ob podpisu sporazuma v Beli hiši dogovor označil za zgodovinski. "S podpisom prve faze zgodovinskega trgovinskega dogovora bomo naredili pomemben prvi korak k prihodnosti s pošteno in recipročno trgovino," je dejal Trump in dodal, da s sporazumom popravljajo napake iz preteklosti.

Zadovoljna podpredsednik kitajske vlade Liu He in ameriški predsednik Donald Trump. Pričakovati je, da se razkol glede trgovinske vojne med obema državama vsaj do novembrskih predsedniških volitev v ZDA ne bo poglobil. Foto: Reuters
Zadovoljna podpredsednik kitajske vlade Liu He in ameriški predsednik Donald Trump. Pričakovati je, da se razkol glede trgovinske vojne med obema državama vsaj do novembrskih predsedniških volitev v ZDA ne bo poglobil. Foto: Reuters

Ši v pismu Trumpu: Imamo različen politični in gospodarski model, a skupen ekonomski interes
Liu je Trumpu prebral pismo kitajskega predsednika Ši Džinpinga, v katerem Ši poudarja, da je trgovinski sporazum dober za ZDA, Kitajsko in ves svet. Državi imata različen politični in gospodarski model, a to ne pomeni, da ne moreta sodelovati – nasprotno, pravi Ši. Skupen jima je "ogromen ekonomski interes" in prizadevati si je treba, da bosta ustvarili "razmerje, ki bo koristilo obema", je zapisal Ši in se zavzel za polno uveljavljanje sklenjenega dogovora.

Mnuchin: V sporazumu določila, ki bodo zagotovila njegovo izvajanje
Podrobnosti sporazuma, sklenjenega po poldrugem letu trgovinske vojne med velesilama, še niso znane. ZDA so v torek poudarile, da ne vključuje znižanja obstoječih carin, s katerimi so ZDA obremenile uvoz kitajskega blaga. Sporazum naj bi sicer med drugim predvidel povečanje kitajskega odkupa ameriških kmetijskih in industrijskih izdelkov ter energije. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je pred dnevi dejal, da so v sporazumu tudi določila, ki bodo zagotovila njegovo izvajanje. V sredo pa je povedal, da lahko ZDA zvišajo carine, če Kitajska ne bo izpolnjevala dogovora. "Predsednik ima možnost uvesti dodatne carine," je Mnuchin odgovoril na vprašanje, kako bodo zagotovili spoštovanje dogovora.

ZDA obtožile Kitajsko nepoštenih trgovinskih praks, kraje intelektualne lastnine in državnega subvencioniranja kitajskih podjetij

"Prijateljski" klepet Trumpa in Heja. Foto: Reuters

ZDA so trgovinsko vojno proti Kitajski začele zaradi po njihovem mnenju nepoštenih trgovinskih praks Kitajske, kot so kraja intelektualne lastnine in državne subvencije kitajskim podjetjem. Obe strani sta od takrat medsebojno menjavo v vrednosti več sto milijard dolarjev letno v več fazah obremenili z visokimi carinami.

Bistvo: nekaj časa ne bo novih carin
Čeprav uradne podrobnosti prve faze dogovora še niso objavljene, so ameriški mediji doslej na podlagi neimenovanih dobro obveščenih virov v ameriški vladi že poročali o bistvu. Najpomembneje je, da nekaj časa ne bo novih carin, čeprav si Trump po besedah finančnega ministra Mnuchina pridržuje pravico, da jih uvede, če se Kitajska ne bo držala določil iz sporazuma. Ta ima mehanizem za uveljavljanje določil, ki je zavezujoč za obe strani.

Kitajska naj bi povečala ameriški izvoz na 200 milijard dolarjev
Prva faza sporazuma prinaša zavezo Kitajske, da bo povečala uvoz iz ZDA v dveh letih na od 205 do 210 milijard dolarjev. Od tega bo kmetijskega uvoza do 50 milijard dolarjev letno. Ameriški pridelovalci soje so zaradi Trumpovih carin trpeli, saj se je izvoz na Kitajsko z 12 milijard dolarjev leta 2017 zmanjšal na tri milijarde dolarjev. Trump je s kongresom zato ameriškim kmetom v dveh letih priskrbel 28 milijard dolarjev subvencij.

Kitajska naj bi kupila tudi za do 40 milijard dolarjev storitev, 50 milijard dolarjev energije in do 80 milijard dolarjev blaga predelovalne industrije. Kitajci naj bi privolili v konec kraj intelektualne lastnine in manipuliranja svoje valute. ZDA bodo deloma zmanjšale carine na kitajski uvoz. Trumpova vlada je že v torek umaknila opredelitev Kitajske kot manipulatorke valute.

Večjih premikov do novembrskih volitev ne bo
Prva faza pa ne vključuje spornih kitajskih vladnih subvencij svojim podjetjem in prisilnih tehnoloških transferjev. To bo sledilo v drugi fazi dogovora in Mnuchin je prepričan, da se bo Kitajska pogajala naprej, ker se bo hotela znebiti preostalih Trumpovih carin. Vendar pa analitiki menijo, da večjih premikov ne bo do novembrskih volitev v ZDA. Trump pa bo v sredo podpisani sporazum izkoristil za predvolilne namene.