Obeta se prvi pogovor zunanjih ministrov ZDA in Rusije, odkar je Rusija 20. februarja napadla Ukrajino. Foto: EPA
Obeta se prvi pogovor zunanjih ministrov ZDA in Rusije, odkar je Rusija 20. februarja napadla Ukrajino. Foto: EPA

"Nameravam odpreti vprašanje, ki je za nas prednostna naloga: izpustitev Paula Whelana in Brittney Griner, ki sta bila krivično prijeta in morata priti domov," je v sredo dejal Blinken.

Ameriško košarkarico Griner so Rusi februarja zaprli z obtožbo tihotapljenja mamil in trenutno proti njej poteka sojenje, medtem ko je trgovec z avtomobilskimi deli Whelan zaradi domnevnega vohunjenja zaprt že od leta 2018.

Blinken namerava Rusiji za njuno izpustitev ponuditi zamenjavo. Kot je dejal, so že pred tedni dali na mizo predlog, o katerem se pogovarjajo.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby je dejal, da podrobnosti ne bodo dali v javnost, ameriški mediji pa so že poročali, da naj bi Washington Moskvi v zameno za enega ali oba omenjena Američana ponudil zaprtega trgovca z orožjem Viktorja Bouta. "Trgovec s smrtjo", kot se ga je prijel vzdevek, je bil po obsodbi leta 2011 poslan v zapor za 25 let, Rusija pa ni opustila zahtev, da ga ZDA izpustijo.

Grinerjeva je v sredo na ruskem sodišču priznala, da je v državo s seboj prinesla kanabis, vendar za osebno zdravstveno uporabo kot sredstvo proti bolečinam, kar je v ZDA pogosta praksa, zaradi katere ne pristaneš v zaporu. V Rusiji ji grozi do deset let zapora, zaradi česar je predsednik ZDA pod hudim pritiskom javnosti, naj nekaj ukrene.

Zadnja izmenjava sredi vojne

Zamenjave vohunov ali drugih zapornikov med Washingtonom in Moskvo niso nič nenavadnega. Nazadnje sta si strani sredi vojne v Ukrajini, zaradi katere je Moskva deležna sankcij, izmenjali nekdanjega ameriškega marinca Trevorja Reeda, ki je bil obsojen za napad na ruskega policista, in ruskega trgovca z mamili Konstantina Jarošenka.

Blinken je glede samega pogovora z Lavrovom dejal, da to ne bodo pogajanja o Ukrajini. O tem se lahko pogajajo le Ukrajinci, ki jih je napadla Rusija, je dejal in dodal, da bodo ZDA storile vse, da utrdijo ukrajinski položaj na bojiščih.

Lavrova namerava še pozvati, naj Rusija uresniči dogovor o izvozu ukrajinskega žita, ki je bil dosežen ob posredovanju Turčije, ker da na to hrano čaka več sto milijonov ljudi po svetu.

Ruskega ministra naj bi prav tako posvaril pred dodatnimi posledicami, če si bo Rusija spet skušala prisvojiti del ukrajinskega ozemlja, kot je to pred leti storila s Krimom.

Rusko zunanje ministrstvo je po poročanju tiskovne agencije Tass sporočilo, da Moskva še ni dobila uradnega predloga za telefonski pogovor med Lavrovom in Blinknom.