Incidenti na nebu nad Baltikom so vse pogostejši. Foto: EPA
Incidenti na nebu nad Baltikom so vse pogostejši. Foto: EPA

Incident se je zgodil nad mednarodnimi vodami Baltskega morja. Med letom ruskega obrambnega ministra Šojguja v rusko eksklavo Kaliningrad, kjer je potekalo srečanje predstavnikov ruskih varnostnih sil, se je letalu poskušalo približati Natovo vojaško letalo. Posredovalo je rusko vojaško letalo in stik preprečilo. Zveza Nato dogodka za zdaj ni komentirala.

"Incident je povezan s povečano vojaško aktivnostjo držav zveze Nato," je dejal Šojgu. Moskva je prepričana, da je Natova vojaška aktivnost na Baltiku uperjena proti Rusiji.

Nato je v odzivu sporočil, da je spremljal tri ruska letala, ker se niso identificirala, zavezništvo pa je zavrnilo tudi navedbe, da so Natova letala pregnali ruski lovci.

V ponedeljek se je v ločenem incidentu rusko vojaško letalo nevarno približalo švedskemu izvidniškemu letalu. Čeprav rusko opazovanje švedskih izvidniških misij ni novost, je tokratni incident razburil švedskega obrambnega ministra Petra Hultqvista.

"Rusko obnašanje je nesprejemljivo. Iz varnostnega vidika je neprofesionalno in znatno poveča tveganost nevarnih incidentov v prihodnosti," je dejal. V zvezi z dogodkom je švedsko zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika v Stockholmu.

V torek je prav tako prišlo do incidenta nad Baltskim morjem, tokrat med ruskim vojaškim letalom in ameriškim izvidniškim letalom.