Palestinci so ogorčeni nad novimi načrti naselbin. Foto: Reuters
Palestinci so ogorčeni nad novimi načrti naselbin. Foto: Reuters

Glede na načrte bodo med drugim več kot 700 domov zgradili v kraju Ariel, več kot 300 pa v Bejt Elu. S tem nameravajo uresničiti obljubljeno in zgraditi dodatnih 1355 domov, so sporočili z izraelskega ministrstva za gradnjo. Vlada naj bi v prihajajočem tednu potrdila še 2000 novih domovanj.

Palestinski premier Mohamed Štajeh je v odzivu že pozval države, med njimi predvsem ZDA, naj se soočijo z Izraelom glede agresije, ki jo predstavljajo te naselbine za Palestince.

Načrte je obsodila tudi Jordanija. Predstavnik zunanjega ministrstva Hajtam Abu Al Ful je gradnjo naselbin in "zaplembo" palestinskega ozemlja označil za nelegitimno.

Zahodni breg, ki ga Izrael okupira od leta 1967, naj bi postal glavno ozemlje palestinske države. Težava je, da tam še živi skoraj pol milijona izraelskih naseljencev.

Novi izraelski premier Naftali Benet je eden izmed teh naseljencev in nasprotuje, da bi Palestinci lahko imeli svojo državo. Do zdaj je izključeval možnosti formalnih mirovnih pogovorov. Posvečati se namerava predvsem izboljšanju gospodarskih pogojev.

Je pa Izrael ta teden odobril okoli 4000 prošenj Palestincev za registracijo pravice do bivanja na Zahodnem bregu. Zadnjič so izraelske oblasti to za prebivalce na okupiranem Zahodnem bregu storile leta 2009.

Obvestilo uredništva:

Novica in naslov sta bila popravljena 25. 10. ob 11.00. Prvotna novica z dne 24. 10. je vsebovala napačno navedbo, da gradi Izrael 1.355 naselbin, ne domovanj.