Pogled na mejo med Libanonom in Izraelom, kjer je v zadnjih tednih napeto. Foto: Reuters
Pogled na mejo med Libanonom in Izraelom, kjer je v zadnjih tednih napeto. Foto: Reuters

Izraelska vojska je najprej sporočila, da poteka varnostni incident v bližini kibuca Manara ob meji med državama, ki jo nadzorujejo Združeni narodi. Državljane so pozvali, naj se zatečejo na varno. "Med operativnimi dejavnostmi na severu Izraela so bili sinoči iz Libanona izstreljeni streli na izraelske obrambne sile," je vojska zapisala na Twitterju.

"Odgovorili smo z ognjem, naše letalske sile so zadele opazovalne točke Hezbolaha v Libanonu v bližini meje. To je hud incident, ostajamo v pripravljenosti na boj proti kakršni koli grožnji našim mejam," so dodali.

Netanjahu: Hezbolah naj ne preizkuša uničujoče sile Izraela
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Hezbolahu zagrozil s silovitim odgovorom, če se bodo incidenti nadaljevali. "Hezbolahu priporočam, naj ne preizkuša uničujoče sile Izraela. Hezbolah s svojo agresivnostjo znova ogroža državo Libanon," je zapisal na Twitterju.

Libanon, ki je tehnično še vedno v vojni z Izraelom, je nekaj ur pred temi napetostmi zavrnil izraelski poziv k reformi mirovnih enot Združenih narodov Unifil, ki nadzorujejo mejo med državama.

Nov incident se je zgodil tudi po tistem, ko je Hezbolah, ki ga podpira Iran, pretekli konec tedna sporočil, da je ob meji sestrelil izraelski brezpilotni letalnik.