Izraelske okupacijske sile na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Izraelske okupacijske sile na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Glede na navedbe palestinskega ministrstva za zdravje je en človek umrl na samem kraju, drugi pa je zaradi poškodb umrl v bolnišnici. Gre za 47-letnega Imada Abuja Rašida in 35-letnega Ramzija Zabaro.

Oba sta delala za civilno zaščito palestinskih samoupravnih oblasti, živela sta pa v begunskem taborišču Askar na vzhodnem obrobju Nablusa.

Kot poroča Al Džazira, okoliščine incidenta niso znane. Izraelska stran je v izjavi sporočila le, da je prejela informacijo "glede strelskega napada iz vozila, ki se je premikalo", na vojaško tarčo blizu Nablusa.

Pripadniki okupacijskih sil naj bi prepoznali "dve sumljivi vozili in se odzvali s streli", so še dodali, niso pa poročali o morebitnih žrtvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novinar iz Nablusa Šadi Džara pa je dejal, da je bil v enem od vozil, na kateri so streljali izraelski vojaki.

Razmere na okupiranem Zahodnem bregu so že več mesecev še dodatno napete. Od spomladanskega vala napadov v Izraelu je izraelska vojska tam izvedla številne racije.

Izrael letos ubil že 185 Palestincev

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo letos v izraelskih vojaških operacijah ubitih že 134 Palestincev na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, v Gazi pa še 51.

Med temi ubitimi Palestinci je tudi 41 otrok, od tega 17 v Gazi v tridnevnem izraelskem avgustovskem napadu.

Vse pogosteje poročajo tudi o nasilju izraelskih naseljencev nad Palestinci na okupiranih ozemljih.

Današnji spopad je zadnji v vrsti incidentov v smrtonosnem tednu v Nablusu, ki velja za eno od oporišč palestinskih borcev, izraelske sile pa so tam uvedle stroge omejitve gibanja in redno izvajajo racije, piše AFP.

V torek je bilo v izraelski operaciji, katere tarča je bila oborožena odporniška skupina Levji brlog, ubitih pet Palestincev. Skupina je nastala v zadnjih mesecih, vzporedno z močnim porastom izraelskih racij na severnem delu Zahodnega brega.

V Nablusu in okoliških vaseh živi okoli 420.000 ljudi.