Hutijevski policisti med patruljo v Sani. Foto: Reuters
Hutijevski policisti med patruljo v Sani. Foto: Reuters

Savdska Arabija ne želi priznati poraza, a bojevati se očitno tudi noče več. Savdski zunanji minister Faisal Bin Farhan Al Saud je pred dnevi predstavil predlog mirovnega sporazuma: premirje po vsej državi pod nadzorom Združenih narodov, odprtje letališča v prestolnici Sana in konec blokade pristanišča v mestu Hodejda.

Hutijevci, ki nadzirajo Sano in druga pomembna mesta na severozahodu države, sporočajo, da so Savdijci ponudili premalo, poroča dopisnica RTV Slovenija Karmen Švegl. Vztrajajo pri odprtju vseh pristanišč in letališč ter končanju blokade sunitske koalicije pod vodstvom savdske Arabije.

Kljub temu se zdi, da so vojskujoče se strani po šestih letih spopadov izgubile zagon, Jemnu pa se obetajo mirnejši časi.

V pristanišče Hodejda so po poročanju Deutsche Wella vplule štiri ladje s 45.000 tonami dizelskega goriva, 5.000 tonami utekočinjenega plina ter 22.000 tonami hrane. 14 ladij, ki jih je pred dnevi zaustavila savdska koalicija, po navedbah Karmen Švegl sicer še čaka na dovoljenje za izkrcanje.

Savdska koalicija blokira dostavo v najpomembnejše jemensko pristanišče Hodejda. Na fotografiji raztovarjanje nafte s tankerja oktobra 2019. Foto: Reuters
Savdska koalicija blokira dostavo v najpomembnejše jemensko pristanišče Hodejda. Na fotografiji raztovarjanje nafte s tankerja oktobra 2019. Foto: Reuters

Več kot polovica Jemencev nima dovolj hrane

Šestletna vojna je hudo razdejala državo. Po podatkih ZN-a je bilo ubitih najmanj 230.000 ljudi. Svetovni program za hrano (WFP) navaja, da kar 16,2 milijona od skupno 29 milijonov ljudi nima dovolj hrane. Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je večkrat opozoril, da Jemenci trpijo najhujšo lakoto v zadnjih desetletjih. V državi so ob tem zaradi porasta okužb z novim koronavirusom razglasili tudi izredne razmere.

Uporniški šiitski hutijevci so od začetka vojne, 26. marca 2015, pridobili dobršen del strateško pomembnega ozemlja Jemna. Osvojili so prestolnico Sana, pristanišče Hodejda, februarja letos pa začeli ofenzivo na z nafto bogato mesto Marib.

Vladne sile premierja Abd Raba Mansur Hadija je v vojni podpirala koalicija bližnjevzhodnih držav pod vodstvom Savdske Arabije, ki je v letih vojne izvedla številne letalske napade na mesta pod nadzorom hutijevcev, a tehtnice to ni prevesilo na vladno stran.

Ključen ameriški umik podpore Savdijcem

Ključna poteza za spremembo v razmerju moči naj bi bil umik ZDA pod administracijo Joeja Bidna. ZDA so savdski koaliciji nudile logistično in obveščevalno podporo. "Savdska Arabija je izgubila vojno v Jemnu predvsem zato, ker je Bidnova administracija dala jasno vedeti, da ne podpira njihovih operacij v Jemnu," je za Deutsche Welle ocenil Guido Steinberg, strokovnjak za Bližnji vzhod na nemškem inštitutu za mednarodne in varnostne zadeve.

Spopadov med vladnimi silami in hutijevci še ni konec. Prizor spogreba hutijevskih vojakov v Sani 23. marca 2021. Foto: Reuters
Spopadov med vladnimi silami in hutijevci še ni konec. Prizor spogreba hutijevskih vojakov v Sani 23. marca 2021. Foto: Reuters

Hutijevci zavračajo mirovni sporazum, pogajanja se nadaljujejo

V sosednjem Omanu že več tednov potekajo mirovni pogovori med hutijevci in posebnim ameriškim odposlancem za Jemen. Hutijevci so sporočili, da zavračajo savdski mirovni sporazum, saj ne ponuja ničesar novega. "Ne sprejemamo nobenih političnih ali vojaških pogojevanj za prejemanje goriva, hrane in osnovnih dobrin," je sporočil glavni hutijevski pogajalec Mohamed Abdulsalam, saj gre za humanitarno in zakonito pomoč.

Možnost razpada na sever in jug

Kljub temu so predstavniki ZDA, Združenih narodov in Omana optimistični. Nihče sicer ne računa na hiter in takojšen konec vojne, a zadeve naj bi se vendarle premikale k trajnejšemu miru. Državi ob tem preti razpad na sever pod nadzorom hutijevcev in jug, ki ostaja pod vplivom milic, zvestih Savdski Arabiji, še poroča Karmen Švegl. Na jugu države se borijo tudi separatisti, ki že desetletja zahtevajo neodvisni Južni Jemen.