Kot kaže, bodo v Izraelu potrebne nove volitve. Na sliki levo Ganc, v sredini Liberman, desno Netanjahu. Foto: Reuters
Kot kaže, bodo v Izraelu potrebne nove volitve. Na sliki levo Ganc, v sredini Liberman, desno Netanjahu. Foto: Reuters

Opolnoči bo namreč potekel rok, ki ga je za oblikovanje vlade dobil Ganc, a ultranacionalist Liberman, katerega stranka Izrael, naš dom je v knesetu jeziček na tehtnici, je sporočil, da ga nista prepričala ne Ganc ne pred njim zdajšnji premier Benjamin Netanjahu, ki je imel prvi možnost sestaviti vlado.

"Preobrnil sem vsak kamen, da bi oblikoval vlado narodne enotnosti," je Ganc dejal v govoru, ki ga je imel, potem ko je predsednika Reuvena Rivlina obvestil, da vrača mandat. Ganc je Izrael označil za demokracijo, Netanjahuju pa je sporočil, da je večina ljudi glasovala za drugačno politiko od njegove.

"Kot kaže, smo na poti v nove volitve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil Liberman. "Odgovornost je na obeh," je glede Ganca in Netanjahuja izjavil Liberman. "Za oblikovanje vlade narodne enotnosti sem storil vse, kar je bilo v moji moči. Če bomo povlečeni v nove volitve, bo to zaradi pomanjkanja vodstva," je dodal.

Poslanci in poslanke bodo morali zdaj v 21 dneh predsedniku Rivlinu predlagati novega kandidata za mandatarja, ki bi bil sposoben oblikovati vlado. Če v tem času ne bo preboja, bodo tretje parlamentarne volitve neizogibne.

Sorodna novica Izrael po volitvah: mandatar Netanjahu glavna ovira za sestavo vlade

Desničarska stranka Likud premierja Netanjahuja in Modro-bela zveza nekdanjega načelnika vojske Ganca sta na septembrskih parlamentarnih volitvah pobrali skoraj enako število glasov in ne eni ne drugi ni uspelo zbrati potrebne večine v 120-članskem parlamentu.

Oba sta zato iskala podporo Libermana, katerega stranka ima v knesetu ključnih osem sedežev. A nekdanji obrambni in tudi zunanji minister je imel pomisleke glede podpore Gancu, saj bi njegova koalicija za vladanje potrebovala tiho podporo pretežno palestinske Skupne liste, ki jo Liberman označuje za "sovražnike".

Netanjahu pa Libermanu po drugi strani ni bil všeč, ker je po njegovem mnenju talec ultraortodoksnih Judov. Ti predstavljajo okoli 10 odstotkov prebivalstva Izraela in so izvzeti iz služenja vojaškega roka, čemur Liberman ostro nasprotuje.

Ultranacionalist si je najbolj želel vlade narodne enotnosti (brez predstavnikov državljanov palestinskega rodu), v kateri bi sodelovali Likud, Modro-bela zveza ter njegov Izrael, naš dom, a so pogovori v tej smeri propadli.