Abu Mohamed al Masri je v ZDA obtožen zaradi bombnih napadov na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998. Foto: Reuters
Abu Mohamed al Masri je v ZDA obtožen zaradi bombnih napadov na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998. Foto: Reuters

Izraelska tajna agenta naj bi avgusta v Iranu skrivaj ubila drugega človeka teroristične mreže Al Kaida, poroča The New York Times. Teheran je novico, ki jo je v petek ob sklicevanju na neimenovane obveščevalne vire objavil ameriški časopis, danes odločno zanikal.

Abdulah Ahmed Abdulah, bolj znan kot Abu Mohamed al Masri, je na seznamu najbolj iskanih teroristov ameriškega FBI-ja in je v ZDA obtožen bombnih napadov na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998, v katerih je bilo ubitih 224 ljudi in več kot 5000 ranjenih. Za vsako informacijo, ki bi vodila do njegovega prijetja, ZDA ponujajo nagrado v višini 10 milijonov dolarjev.

Na ulicah Teherana naj bi Masrija 7. avgusta ustrelila dva moška na motorjih – izraelska tajna agenta, ki sta delovala po naročilu ZDA, piše NYT. Obenem naj bi bila ubita tudi njegova hčerka Miriam, vdova enega od sinov Osame bin Ladna.

Al Kaida smrti voditelja ni objavila javno

Kot je še poročal NYT, so umor Masrija, ki je veljal za verjetnega naslednika sedanjega vodje Al Kaide Ajmana al Zavahirija, doslej skrivali. Al Kaida tako ni javno objavila njegove smrti, iranski predstavniki naj bi jo prikrili in za zdaj nihče ni prevzel odgovornosti zanjo.

Uradni Teheran je danes zavrnil poročanje časnika in ponovil, da na ozemlju Irana ni nobenih Al Kaidinih teroristov. ZDA namreč Teheranu očitajo, da ščiti pripadnike Al Kaide in jim zagotavlja zatočišče, kar pa ta ves čas zanika.

Kot je zatrdil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Saed Hatibzadeh, skušajo sovražniki Irana (ZDA in Izrael) "z lažmi in posredovanjem izmišljenih informacij medijem" preložiti odgovornost za zločinska dejanja Al Kaide in drugih terorističnih organizacij v regiji na Iran, medtem ko so prav oni s svojimi "napačnimi politikami" ustvarili Al Kaido.

Ameriškim medijem je svetoval, naj ne nasedajo "hollywoodskim scenarijem ameriških in sionističnih uradnikov".