Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem v Beli hiši dejal, da ZDA "niso policijski agent". "Čas je, da gremo domov," je dodal po poročanju BBC-ja, pri čemer je imel v mislih nedavni umik ameriške vojske iz Sirije, kar je bil vnovičen povod Turčije za napad kurdskih sil na severu države.

Trump je dejal, da ga "turška ofenziva na Sirijo ni presenetila" in da je pomoč Rusije Kurdom v Siriji "dobra in ne slaba stvar". Ob tem je v Turčiji prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK) označil za "hujšo od Islamske države" in dejal, da tudi Kurdi "niso angelčki", ter se vprašal, zakaj so ameriške sile sploh ščitile ozemlje v Siriji? "Borili so se z nami. Izplačalo se jim je boriti z nami in je čisto v redu. Dobro jim je šlo, ko so se borili z nami, ni jim šlo dobro, ko se niso borili z nami," je še dejal glede kurdskih sil.

Stanje na turško-sirski meji je opisal kot "strateško briljantno" za ZDA. "Naših vojakov ni več tam. Naši vojaki so na varnem. Oni morajo sami to rešiti. Morda jim bo uspelo brez boja," je dejal po poročanju BBC-ja. "Stanje opazujemo, pogajamo se, Turčijo poskušamo prepričati, da se bo prav odločila, saj bi kljub vsemu radi končali vojno," je dejal prvi mož ZDA.

Washington je Turčijo znova pozval k ustavitvi ofenzive na severu Sirije in pozval k takojšnji ustavitvi ognja, s čimer se Turčija ne strinja. Ruski veleposlanik v OZN-u Vasilij Nebenzja je sicer dejal, da je Turčija Rusiji "obljubila, da bo spoštovala teritorialno integriteto Sirije".

Kongres obsodil umik ZDA

Predstavniški dom ameriškega kongresa pa je prepričljivo, s 354 glasovi proti 60, obsodil odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa o umiku ameriških vojakov s severa Sirije. Resolucija sicer ni zavezujoča, vendar pa predstavlja redko dvostrankarsko kritiko Trumpa, ki se sooča s preiskavo pred ustavno obtožbo. v njej kongresniki izražajo nasprotovanje umiku enot in od Turčije zahtevajo, da ustavi vojaške operacije v Siriji. Od Trumpa pa zahtevajo predstavitev načrta za trajen poraz Islamske države (IS).

Razprava pred potrditvijo resolucije je bila ostra, Trump pa je imel le malo zaveznikov. Večina govornikov je njegovo odločitev označila za katastrofalno, demokrat Seth Moulton pa je med drugim dejal, da se je predsednik ZDA postavil na stran diktatorjev in krvnikov.

Posebej zaskrbljujoče je, kar je v petek povedal že Varnostni svet ZN-ja, da obstaja verjetnost pobega pripadnikov IS-ja pobegnili iz kurdskih zaporov in njihovo vnovično organiziranje. Trump je pred sprejetjem resolucije izjavil, da Kurdi verjetno namerno izpuščajo ujete pripadnike IS na prostost samo zato, da bi ga očrnili. Dejstva so drugačna, saj so se morali Kurdi podati na fronto proti Turčiji in zato nimajo ljudi za zavarovanje zaporov s pripadniki IS-ja. Ameriški mediji navajajo neimenovane uradnike Trumpove vlade, ki pravijo natanko to in priznavajo, da trenutno sploh nimajo dobrega pregleda nad stanjem.

Sorodna novica Erdogan ne pričakuje kazni: Pozdrav turških nogometašev nekaj popolnoma običajnega

Skupna akcija sirskih in kurdskih sil

Danes so v usklajenih obrambnih akcijah na severu Sirije proti ofenzivi turške vojske stopile skupaj sirske in kurdske sile, ki so v spremstvu ruskih sil vstopile tako v Rako kot v Kobani, ki sta bila do nedavnega pod nadzorom kurdskih paravojaških sil, je poročal Sirski observatorij za človekove pravice. Vojska naj bi v mestu že vzpostavila več nadzornih točk.

Pred tem je sirska vojska, ki se je na območje vrnila v podporo Kurdom, prvič po letu 2012 prevzela nadzor v strateško pomembnem mestu Manbidž. Rusija je sporočila, da enote ruske vojaške policije patruljirajo na območju po umiku koalicijskih sil pod vodstvom ZDA. Manbidž je strateško pomembno mesto na območju, kjer želi Ankara ustvariti t. i. varnostno območje.

Erdogan ne popušča

Cilj enot sirske vojske je obramba pred turško ofenzivo, ki jo je Ankara pred tednom dni začela proti kurdski milici YPG, ta tvori glavni del Sirske demokratične sile (SDF). Začetek turških napadov je sledil odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da s sirsko-turške meje umakne ameriške vojake.

V torek so ZDA Turčijo pozvale k ustavitvi ognja in pogajanjem s Kurdi, kar Erdogan odločno zavrača, Kurde pa je Trump pozval, naj odložijo orožje. "Naš predlog je, da vsi teroristi položijo orožje, opremo in vse, uničijo vse svoje pasti in odidejo z varnega območja, ki smo ga določili," je dejal in dodal, da se bo turška operacija Izvir miru "sama končala", ko bo vzpostavljeno varno območje od Manbidža do iraške meje.

Ankara napovedala povračilne sankcije ZDA

Turška ofenziva na SV Sirije

"Nočemo posrednika, ne potrebujemo ga," je še dejal Erdogan. Tistim, ki državi grozijo z gospodarskimi sankcijami, torej ZDA, pa je sporočil, da bodo na vsako rano, ki jo bodo povzročili turškemu gospodarstvu, odgovorili s še večjo rano njihovemu gospodarstvu, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po poročanju agencije Reuters, pa je Ankara že napovedala povračilne sankcije proti ZDA.

Ameriški predsednik Trump je namreč v okviru sankcij proti Turčiji povišal carine na uvoz turškega jekla v ZDA in prekinil pogajanja o trgovinskem sporazumu. Uvedel je sankcije proti trem turškim ministrstvom in ministrom, ki so vpleteni v ofenzivo. Zagrozil pa je tudi s popolnim uničenjem turške ekonomije.

Cilj enot sirske vojske je obramba pred turško ofenzivo. Foto: Reuters
Cilj enot sirske vojske je obramba pred turško ofenzivo. Foto: Reuters
Sorodna novica Ruska vojska vzpostavila patrulje na črti med sirskimi in turškimi silami

Erdogan se ne bo sešel s Penceom in Pompeom

V skladu z nedavnimi dogodki je Erdogan zatrdil, da se ne bo sestal z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom in državnim sekretarjem Mikom Pompeom, ki bosta Ankaro obiskala v četrtek. "Z njima se bodo sešli njuni kolegi. Jaz pa bom govoril, ko bo prišel Trump," je dejal za televizijo Sky News.

V ameriški delegaciji bodo še svetovalec za državno varnost Robert O'Brien in James Jeffrey, ameriški odposlanec za Sirijo. Njihova naloga je, da Erdogana prepričajo o sklenitvi premirja in pogajanja.

Erdogan kmalu na obisk v Moskvo

V torek je Erdogan opravil telefonski pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je povabil na "delovni obisk" v Rusijo. Kot so sporočili iz Kremlja, je Erdogan vabilo sprejel. Dodali so še, da sta voditelja poudarila "potrebo po preprečevanju spopadov med enotami turške vojske in sirskih oboroženih sil". Putin pa je ob tem še izrazil zaskrbljenost glede teroristov, ki bi med turškim posredovanjem poskušali zbežati in oditi v sosednje države.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan odločno vztraja pri izpolnitvi začrtanega cilja. Foto: EPA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan odločno vztraja pri izpolnitvi začrtanega cilja. Foto: EPA

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske sile še naprej patruljirajo na obmejnih območjih vzdolž "kontaktne črte" med sirskimi in turškimi silami, dodali pa so, da Rusija ne bo dovolila, da bi prišlo do spopadov med sirsko in turško vojsko. Ob tem je Moskva poudarila, da ofenzive ne podpira.

Varnostni svet Združenih narodov bo v sredo za zaprtimi vrati znova razpravljal o turški ofenzivi v Siriji, potem ko zaradi nasprotovanja Rusije in Kitajske pretekli teden ni sprejel resolucije s pozivom Turčiji h končanju ofenzive.