Spomin na žrtve holokavsta. Foto: Reuters
Spomin na žrtve holokavsta. Foto: Reuters

Letos številne izmed teh slovesnosti znova potekajo v živo, potem ko so lani dan spomina na holokavst zaradi protikoronskih omejitev v glavnem zaznamovali s spletnimi dogodki. V državi, kjer je cepljenih že več kot polovica prebivalcev, so številne omejitve že odpravili.

Bo pa zaradi pandemije novega koronavirusa v virtualni obliki popoldne potekal t. i. pohod živih, v okviru katerega se zlasti mladi Judje z vsega sveta podajo na pot med blokoma nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Slovesnost ob dnevu spomina jebila že v sredo v spominskem centru Jad Vašem v Jeruzalemu. Premier Benjamin Netanjahu je ob tem potegnil vzporednice med holokavstom, ki so ga nad Judi zagrešili nacisti, in grožnjo, ki jo za Izrael predstavlja iranski jedrski program oziroma njegova možnost razvoja jedrskega orožja.

"Med holokavstom nismo imeli niti zmožnosti niti suverenosti, da bi se branili," je dejal. "Danes imamo državo, obrambne sile in polno ter naravno pravico, da se branimo pred sovražniki," je dodal.

Več kot 900 je stoletnikov

V Izraelu živi po uradnih podatkih še 174.500 tistih, ki so preživeli holokavst, v povprečju štejejo 84 let in pol. 83 odstotkov jih je starejših od 80, 18 odstotkov pa od 90 let. Več kot 900 preživelih je celo starejših od 100 let, so sporočile pristojne oblasti.

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je v sredo v Jad Vašemu izpostavil, da je 900 preživelih holokavsta umrlo neposredno zaradi pandemije covida-19. "Preživeli so gete in taborišča smrti, priseljenske ladje in internacijska taborišča," je dejal. "Zadnji boj svojega življenja pa so bojevali "izolirani, za maskami in rokavicami, v želji po stikih, a ločeni od svojih ljubljenih."