Foto: EPA
Foto: EPA

Po poročanju sirske tiskovne agencije Sana sta v Damasku v bližini avtobusa odjeknili dve eksploziji, tretje eksplozivno telo so pravočasno dezaktivirali. Državna televizija je poročala, da je bil tarča napada v času prometne konice avtobus, ki je prevažal vojake. Televizija je prikazala posnetke v celoti zgorelega avtobusa in vojake pri gašenju požara.

Po navedbah očividcev je po eksploziji nastala panika. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Policijski poveljnik v Damasku major general Husein Džuma je dejanje označil za "strahopetno", poroča Al Džazira. Policija je zaprla prizorišče napada in zagotovila, da ni dodatnih bomb.

Gre za najsmrtonosnejši napad v Damasku od leta 2017, ko je v napadu na pravosodno palačo umrlo najmanj 30 ljudi. Takrat je odgovornost prevzela Islamska država. Takšni napadi pa so redki, odkar so vladne sile prevzele nadzor nad predmestji Damaska, ki so bili prej v rokah opozicijskih upornikov, poroča Al Džazira.

Nekaj minut po eksploziji se je začelo močno obstreljevanje mesta Ariha na jugu pokrajine Idlib, ki je pod nadzorom upornikov. Ubitih je bilo najmanj 13 ljudi, najmanj 24 ljudi je bilo ranjenih. Po poročanju Al Džazire nekateri napad vidijo kot maščevanje vlade, pri čemer pa je to območje pogosto tarča obstreljevanja.

V še enem incidentu, ki se je zgodil v Siriji, je bilo v eksploziji v skladišču orožja v osrednji sirski pokrajini Hama ubitih šest pripadnikov provladnih enot, so sporočili s Sirskega observatorija za človekove pravice.

V eksploziji je bilo ranjenih še sedem pripadnikov sirskih obrambnih sil. Vzrok za eksplozijo še ni znan, poroča AFP.

Foto: EPA
Foto: EPA