V Siriji je še približno 900 ameriških vojakov. Foto: AP
V Siriji je še približno 900 ameriških vojakov. Foto: AP

Obrambno ministrstvo ZDA je pozneje potrdilo, da so odgovorili z lastnimi napadi na tarče v Siriji, povezane z iransko revolucionarno gardo (IRGC). V napadih naj bi umrlo osem proiranskih borcev.

Po navedbah Pentagona je "enosmerni" brezpilotni letalnik, za katerega menijo, da je iranske izdelave, zadel poslopje za vzdrževanje v ameriškem oporišču v Hasaki na severovzhodu Sirije.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je nato sporočil, da so izvedli "napade iz zraka, v odgovor na napad pa tudi niz napadov proti koalicijskim silam v Siriji, ki so jih izvedle sile, povezane z IRGC-jem".

V napadih je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji umrlo osem proiranskih borcev. "Ameriški napadi so bili usmerjeni na skladišče orožja v mestu Deir ez Zur, pri čemer je bilo ubitih šest proiranskih borcev, dva druga borca pa sta bila ubita z napadi na puščavo Majadin in v bližini Bukamala," je sporočil vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Ameriška vojska je na ozemlju Sirije navzoča od leta 2015, ko se je skupaj z zaveznicami vključila v boj s skrajno sunitsko skupino Islamska država. V Siriji, kjer zadnjih 12 let poteka državljanska vojna, naj bi bilo še okoli 900 ameriških vojakov.

Svojo navzočnost tako ali drugače v Siriji ohranja tudi Iran, ki je ključen zaveznik vlade Bašarja Al Asada v Damasku.