Otok Sokotra leži pred obalo Afriškega roga, 350 kilometrov od obale Jemna, sredi pomembnih trgovskih pomorskih poti, ki peljejo iz Indijskega ocena v Rdeče morje, nato pa skozi Sueški prekop naprej v Sredozemlje. Zaradi edinstvene flore in favne Sokotro imenujejo tudi "Galapagos Indijskega oceana".

Domačini na strehi ene izmed stavb v starem delu prestolnice Jemna Sane, ki je od leta 2015 v rokah hutijevskih upornikov. Foto: EPA
Domačini na strehi ene izmed stavb v starem delu prestolnice Jemna Sane, ki je od leta 2015 v rokah hutijevskih upornikov. Foto: EPA

Jemenska vlada se s podporo Savdske Arabije že pet let bojuje proti hutijevsim upornikom, ki nadzirajo prestolnico Sano in večino severnega Jemna. Hutijevce podpira Iran.

Jemenska vlada: Gre za državni udar
Zdaj pa se odpira bojišče še z jemenskimi južnimi separatisti, ki so konec aprila razglasili avtonomijo v južnem Jemnu. V soboto so Sokotro zavzeli ob šibkem odporu provladnih sil. Predstavnik t. i. Južnega prehodnega sveta Salem Abdulah Al Sokotri je silam čestital za "normalizacijo položaja". Separatiste podpirajo Združeni arabski emirati. Uradni govornik jemenske vlade je upornike obtožil državnega udara in jih pozval, naj upoštevajo dogovor o delitvi oblasti, ki je bil podpisan lani.

Humanitarni katastrofi ni videti konca
Separatisti in jemenska vlada so tehnično zavezniki v boju proti hutijevskim upornikom, a prevzem oblasti na Sokotri bi utegnil pomeniti "vojno znotraj vojne" v najrevnejši državi Arabskega polotoka. V Jemnu je bilo od leta 2015 zaradi državljanske vojne, v kateri sodelujejo tudi regionalne sile, ubitih več deset tisoč ljudi, večinoma civilistov. Več milijonov ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. Združeni narodi so položaj v Jemnu označili za trenutno največjo humanitarno katastrofo.