Foto: Ameriško zunanje ministrstvo (State department)
Foto: Ameriško zunanje ministrstvo (State department)

Vse od vznika samooklicane Islamske države na območju med Irakom in Sirijo se je teroristična organizacija Al Kaida pritajila v ozadje. Zdaj ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal umik ameriške vojske iz Sirije in je pozornost preusmeril na Iran, ameriške obveščevalne enote svojo pozornost znova usmerjajo v svoje stare sovražnike.

Pozivi k maščevanju očetove smrti

30-letni Hamza bin Laden naj bi se skrival nekje na meji med Afganistanom in Pakistamom, v preteklosti pa je svoje sledilce v videoposnetkih večkrat nagovarjal k napadom na ZDA in Zahod, v znak maščevanja očetovega umora.

Ameriške posebne enote so Osamo bin Ladna ubile pred osmimi leti v pakistanskem mestu Abbottabad, saj je kot vodja takrat ene najmočnejših terorističnih organizacij Al Kaide odobril letalski napad na ZDA 11. septembra 2001, v katerem je bilo ubitih nekaj manj kot 3.000 ljudi.

Izbrani sin

Po podatkih ameriškega zunanjega ministrstva naj bi se Hamza poročil s hčerko Mohameda Atte, enega od štirih ugrabiteljev potniških letal, ki so bili pred 18 leti vpleteni v napad na WTC (Dvojčka) in Pentagon v ZDA.

V zaseženih pismih Osame bin Ladna so ameriški obveščevalci razbrali, da je imel Osama poseben odnos do Hamze, ki je bil njegov najljubši sin in celo izbranec za prevzem vodenja Al Kaide, poroča BBC.

Riad Hamzi bin Ladnu odvzel državljanstvo

Iz Savdske Arabije je medtem prišla novica, da so tamkajšnje oblasti Hamzi bin Ladnu odvzele državljanstvo. Kot je poročal časopis Um al Kura, ki se sklicuje na savdsko notranje ministrstvo, so državljanstvo bin Ladnu odvzeli 22. februarja. Razloga za odločitev niso navedli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.