Trump je v družbi podpredsednika (desno) in trgovinskega ministra oznanil nove sankcije proti Iranu. Foto: Reuters
Trump je v družbi podpredsednika (desno) in trgovinskega ministra oznanil nove sankcije proti Iranu. Foto: Reuters

Sankcije je Trump označil kot povračilo za sestrelitev brezpilotnega letalnika in "precej drugih stvari". Osredotočajo se na ajatolo Hameneja, ker je "odgovoren za sovražno vedenje režima".

Ukrep je zamrznil več milijard dolarjev iranskega premoženja. Poleg Hameneja se osredotoča še na osem iranskih poveljnikov, "ki sedijo na vrhu birokracije, ki nadzirajo zlonamerne dejavnosti revolucionarne garde (IRGC)".

Ameriško ministrstvo za trgovino še navaja, da ukrep vodstvu Irana "onemogoča dostop do finančnih virov in dovoljuje sankcioniranje oseb, ki bi jih vrhovni voditelj imenoval na visoke položaje". Sankcije čakajo tudi tuje finančne institucije, ki bi morebiti pomagale pri imenovanju novih uradnikov.

ZDA Hameneja obtožujejo, da naj bi imel v osebni lasti 95 milijard dolarjev (83 milijard evrov) premoženja in z njim financiral delovanje revolucionarne garde.

Ameriški trgovinski minister Steve Mnuchin je sicer povedal, da so sankcije pripravljali še pred sestrelitvijo brezpilotnika, poroča BBC.

Trump ne želi več braniti pošiljk nafte

"Zakaj branimo transportne poti za druge države (že več let) brez kompenzacije? Vse te države bi morale braniti svoje ladje na poti, ki je bila že od nekdaj nevarna," je tvitnil Trump.

ZDA kot največji energetski proizvajalec niso odvisne od transportnih poti v Perzijskem zalivu. Kitajska, Japonska in druge države pa večji del svoje nafte dobijo z območja Perzijskega zaliva, je dodal.

Posebni odposlanec ZDA za Iran Brian Hook je na drugi strani ob obisku Omana dejal, da Iran ogroža plovbo skozi Hormuško ožino, in pozval k ukrepanju. Dodal je, da je 60 odstotkov nafte na tej poti namenjene neposredno azijskim trgom.

Pompeo v Savdsko Arabijo in Abu Dabi

Državni sekretar Mike Pompeo, ki bo danes obiskal Savdsko Arabijo in Abu Dabi, potem pa v torek odhaja v Indijo, je dejal, da bodo s sankcijami "Irancem odrekli vse vire, ki jih potrebujejo za financiranje dejavnosti v regiji, in s tem zavarovali ameriške interese in ameriške državljane po vsem svetu". Ob tem je Pompeo dejal, da so se pripravljeni pogajati brez predpogojev. "Točno vedo, kako nas najdejo. In prepričan sem, da v trenutku, ko se bodo res pripravljeni pogovarjati, da bomo lahko začeli ta pogovor," je še dodal ameriški državni sekretar.

Medtem je Rusija, kot navaja Reuters, sporočila, da so nove ameriške sankcije proti Iranu nezakonite. Ob tem je novinarski predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov zavrnil odgovor na vprašanje, kakšne ukrepe bo v zameno za ameriške sankcije sprejela Moskva.

Pompeo je Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate označil za "velika zaveznika v izzivu, ki ga predstavlja Iran". Pogovarjali se bomo o tem, kako zagotoviti, da bomo vsi strateško usklajeni in kako lahko vzpostavimo svetovno koalicijo proti Iranu, je še dejal ameriški državni sekretar.

Pompeo bo v ponedeljek obiskal Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate. Foto: Reuters
Pompeo bo v ponedeljek obiskal Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate. Foto: Reuters

Pompeo je v nedeljo zavrnil tudi zemljevid, ki ga je objavil iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in ki naj bi prikazoval, da je Iran prejšnji teden ameriško brezpilotno letalo sestrelil v iranskem zračnem prostoru. "Videli ste ta otroški zemljevid, ki ga je predstavil minister Zarif in ki je v nasprotju z odličnostjo in profesionalizmom ameriških vojaških in obveščevalnih služb," je dejal Pompeo in dodal, da prav omenjeni zemljevid kaže, da je brezpilotno letalo letelo v mednarodnem zračnem prostoru. Iran je obtožil širjenja dezinformacij.

Pozivi k diplomatski rešitvi

ZDA, Velika Britanija, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so skupno pozvali k diplomatski rešitvi, ki bi lahko omilila napetosti z Iranom. Teheran so še pozvali, naj se vzdrži kakršnihkoli potez, ki bi dodatno ogrozile stabilnost regije.

Napetosti skušajo pomiriti tudi z diplomatskimi prizadevanji. Britanski minister za Bližnji vzhod in Severno Afriko Andrew Murrison je v nedeljo dejal, da je imel "odprte, neposredne in konstruktivne" pogovore z iranskimi vladnimi predstavniki. "Ponovil sem stališče Združenega kraljestva, da je Iran skoraj zagotovo odgovoren za nedavne napade na tankerje v Omanskem zalivu, in pozval h končanju takšnih dejavnosti." Po pogovorih z Murrisonom je Abas Arakči, namestnik iranskega zunanjega ministra po poročanju državne televizije, dejal, da Iran vztraja pri odločitvi o zmanjšanju svojih obveznosti, ki izhajajo iz jedrskega sporazuma. "Evropskim podpisnicam sporazuma primanjkuje volje za ohranitev sporazuma. Naša odločitev, da zmanjšamo obveznosti sporazuma, je državna odločitev in je nepovratna, dokler ne bodo izpolnjene naše zahteve."

Ob tem je Iran znova posvaril pred tveganjem za vojaški spopad. "Če bo na območju izbruhnil spopad, potem nobena država ne bo mogla nadzorovati njegovega obsega in časa," besede generalmajorja Golamalija Rašida navaja Reuters, ki se sklicuje na poročanje novinarske agencije Fars. "Ameriška vlada mora ravnati odgovorno in se izogniti neprimernim potezam, da bi zaščitila življenja ameriških vojakov."

Stopnjevanje napetosti

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da ne išče vojne z Iranom, potem ko je visoki iranski vojaški poveljnik posvaril, da bi se lahko konflikt v Zalivu nenadzorovano širil in ogrozil življenja ameriških vojakov.

Hasan Rohani pričakuje sorazmeren odziv mednarodne skupnosti na ameriško potezo. Foto: Reuters
Hasan Rohani pričakuje sorazmeren odziv mednarodne skupnosti na ameriško potezo. Foto: Reuters

"Ne iščem vojne," je Trump v nedeljo dejal v pogovoru za NBC. "Mislim, da se želijo pogajati. In mislim, da želijo skleniti dogovor," je dejal Trump. "Glejte, ne bodo imeli jedrskega orožja."

Iran je posvaril, da bi morebitna vojna vodila do "uničenja, kot ga še niso videli". A obenem je ponovil, da se je o iranskem jedrskem programu pripravljen pogajati brez predhodnih pogojev. Ameriški predsednik je v preteklosti že zatrdil, da se je o iranskem jedrskem programu pripravljen pogovarjati brez vnaprejšnjega postavljanja pogojev. Tokrat pa je to stališče ponovil prvič, odkar je Iran v četrtek sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

"Zadnji incident je še ena kršitev mednarodnih pravil," je v odzivu na sestrelitev ameriškega brezpilotnika, ki je po trditvah Teherana kršil iranski zračni prostor, v nedeljo dejal iranski predsednik Hasan Rohani in dodal, da pričakujejo sorazmeren odziv mednarodne skupnosti.

Iran zavrača trditve o kibernetskih napadih

Iranski minister za informacije in telekomunikacijsko tehnologijo je danes dejal, da ameriški kibernetski napad na iranske tarče ni bil uspešen. Ameriški mediji so namreč poročali, da so ZDA v četrtek izvedle kibernetski napad na iranske vojaške sisteme. "Poskušali so, toda niso bili uspešni napadi," je dejal Mohamad Džavad Azari Jahromi.