Prvi mož Al Kaide se tudi po šestih letih izmika Američanom. Foto: EPA
Prvi mož Al Kaide se tudi po šestih letih izmika Američanom. Foto: EPA
Al Kaida se krepi

Teroristična mreža, ki je zatočišče našla v oddaljenih delih Pakistana, naj bi si v šestih letih po napadih in protiterorističnem boju ZDA in njenih zaveznic močno opomogla. V ZDA naj bi poskušala pretihotapiti svoje operativce, so pred kongresom povedali obveščevalni analitiki.

Al Kaida kupuje orožje
Poročilo med drugim opozarja, da je Al Kaida uspela obnoviti tri od štirih ključnih orodij, ki bi jih potrebovala za začetek napada na ZDA - poleg zavetišč v Pakistanu še operativne poročnike in višje voditelje. Al Kaida najverjetneje še vedno poskuša kupiti kemično, biološko ali jedrsko orožje, ki bi ga uporabila v napadih.

Napadalci iz Evrope?
Nacionalni protiteroristični center, ki je izdal poročilo, je še posebej zaskrbljen zaradi možnosti, da bodo napad na ZDA izvedli operativci iz Evrope, še posebej Velike Britanije, ki lahko brez težav vstopijo tako v Pakistan kot ZDA.

Bush: Al Kaida ni tako močna kot pred letom 2001
Da se ZDA obeta terorističen napad že letošnje poletje, je bil v intervjuju za časopis Tribune prepričan minister za domovinsko varnost Michael Chertoff, s katerim pa se ne strinja ameriški predsednik George Bush. Bush je pisanje medijev, ki se sklicujejo na zaupno poročilo, da je Al Kaida tako močna, kot je bila pred napadi na ZDA 11. septembra 2001, označil za neresnična.

Na glavo bin Ladna razpisanih 50 milijonov dolarjev
Ameriški senat je sprejel predlog za povišanje nagrade za prijetje vodje Al Kaide Osame bin Ladna s 25 na 50 milijonov dolarjev. Amandma k predlogu zakona za financiranje delovanja Pentagona leta 2008 je bil potreben, ker sedanji zakon omejuje višino nagrade na 25 milijonov dolarjev.

Poleg višje nagrade za informacije, ki bi privedle do aretacije sovražnika ZDA številka ena, amandma od državne sekretarke Condoleezze Rice in ministra za obrambo Roberta Gatesa zahteva, da vsakih 90 dni poročata o tem, kako poteka lov za bin Ladnom. Prvi mož Al Kaide se ni oglasil že več kot eno leto, njegov namestik Ajman al Zavahiri pa je v zadnjih tednih na medmrežju objavil svoja številnih sporočila.

Al Kaida se krepi