Palestinci želijo oditi iz Gaze, vendar so vsi prehodi zaprti. Foto: EPA
Palestinci želijo oditi iz Gaze, vendar so vsi prehodi zaprti. Foto: EPA
Pogled na Gazo
Izrael trdi, da z napadi v Gazi nočejo strmoglaviti oblasti Hamasa, ampak hočejo gibanje onesposobiti, da ne bi bilo več sposobno raketnih napadov na izraelska mesta. Foto: EPA
Humanitarne organizacije opozarjajo na nevzdržne razmere v Gazi, kjer so med žrtvami izraelskih napadov številni otroci. Foto: EPA
Izraelske sile so obkolile mesto Gaza in naj bi se zdaj pripravljale na ulične spopade. Foto: EPA
Morija v Gazi se nadaljuje

"V luči diplomatskih prizadevanj sem prepričan, da bomo v 48 urah dosegli formulo, ki bo sprejemljiva za obe strani," je dejal visoki predstavnik Hamasa Ahmed Jusuf. Ob tem je povedal, da še preučujejo predlog, da bi bile v Rafi na meji z Egiptom prisotne mednarodne sile. Oboroženo krilo Hamasa naj bi bilo odločno proti.

Kabinet izraelskega premierja Ehuda Olmerta je odobril razširitev ofenzive, ne glede na podporo egiptovski pobudi. Obrambni minister Ehud Barak je sicer že predtem vojski naročil, naj se pripravi na tretjo fazo operacije.

Po triurnem zatišju med 12. in 15. uro je izraelska vojska nadaljevala ofenzivo na območju Gaze, medtem pa izraelske oblasti in Hamas še naprej preučujejo egiptovsko pobudo o mirovnem predlogu. Izraelska vojska je tudi naznanila, da bo vsak dan ob 12. do 15. ure prekinila bombardiranje Gaze, da bi tako omogočila dostavo humanitarne pomoči. Izrael naj bi omogočil vstop v Gazo 80 tovornjakom s pomočjo in okoli 460.000 litri goriva. Z letaki iz letal so Izraelci tudi opozorili prebivalce Rafe na južnem delu Gaze, naj se umaknejo pred načrtovanim rušenjem predorov proti Egiptu.

Predtem je prvi mož organizacije Združenih narodov Ban Ki Mun na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a pozval k takojšnjemu in odločnemu ukrepanju za končanje krize, ob tem pa opozoril na nujnost nadaljevanja pogajanj za politično rešitev spora.

Hamas: triurna prekinitev absurden korak
Predstavnik palestinskega gibanja Hamas Muhamad Nazal je triurno prekinitev označil za absurden korak, saj "tri ure niso dovolj za premikanje ljudi in pridobivanje zalog. Po njegovem mnenju je ta ukrep Izrael sprejel, da bi "zakril svoje zločine" in "pomiril arabske in mednarodne kritike." Ob tem je Hamas naznanil, da med prekinitvijo izraelske ofenzive tudi sam ne bo izstreljeval raket na izraelsko območje.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in egiptovski predsednik Hosni Mubarak sta članicam VS-ja predstavila predlog o premirju, ki med drugim predvideva obnovitev dostave pomoči v Gazo in pogovore z Izraelom o varnosti na meji med Gazo in Egiptom, pod katero prek podzemnih rovov palestinsko skrajno gibanje tihotapi orožje.

Obama je zelo zaskrbljen
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je poudarila, da mora biti premirje "trajno in vzdržno", jasno pa je dala vedeti, da dogovora ne more biti, če Hamas ne bo ustavil raketnih napadov na Izrael in prenehal tihotapiti orožja. Novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama, ki bo položaj nastopil 20. januarja, je prvič komentiral dogajanje v Gazi. Kot je zagotovil, je zelo zaskrbljen, njegova administracija pa se bo močno zavzela za rešitev krize.

Abas: Ne dopustite joka mater
Udeležence zasedanja je nagovoril tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je v čustvenem govoru pozval k podpori predlogu za premirje. "Ne pustite, da bi še več palestinskih mater jokalo za svojimi otroki, ne pustite in končajte ta pokol mojega ljudstva, pustite mojim ljudem živeti, pustite jim svobodo," je dejal.

Po podatkih palestinskih oblasti je v 11 dneh izraelskih zračnih in kopenskih napadov umrlo več kot 600 ljudi, med njimi je več kot polovica otrok in žensk. V torek je izraelski tank zadel šolo ZN-a v Gazi, v kateri je umrlo najmanj 40 ljudi, medtem ko jih je 55 ranjenih. Ban je dejal, da je zaradi napadov na šole "globoko osupljen", in jih označil za popolnoma nesprejemljive.

Medsebojno obtoževanja Izraela in Hamasa
Za napad na šolo Izrael in Hamas krivita drug drugega. Izrael trdi, da so na njihove vojake iz šole streljali pripadniki Hamasa, ta pa zatrjuje, da se iz šole ni streljalo. Izrael je že večkrat obtožil Hamas, da za skladiščenje orožja in streljanje uporablja civilne objekte, kot so šole, bolnišnice in mošeje, civiliste pa izkorišča za živi ščit.

Izrael vseskozi zagotavlja, da v Gazi ni humanitarne krize, saj dovoljujejo dostavo pomoči, a humanitarne organizacije se s temi trditvami ne strinjajo.

G. V./K. T.

Morija v Gazi se nadaljuje