Ženska na fotografiji nosi nikab. Foto: EPA
Ženska na fotografiji nosi nikab. Foto: EPA

V MMC-jevi anketi, kjer smo naše bralce spraševali: Ali menite, da bi bilo treba prepovedati nošenje burk v javnosti?, jih je izmed 272 anketiranci 72 odstotkov odgovorilo z "da", 23 odstotkov z "ne", štirje odstotki so bili neodločeni.

Burka
Ženska na fotografiji nosi burko. Foto: EPA

Torijec Philip Hollobone je svojim kolegom že predstavil predlog zakona o prekrivanju obraza (Face Coverings (Regulation) Bill), ki bi v javnosti prepovedoval nošenje burk in nikabov. Te so po njegovih besedah "žaljive" in "ne sovpadajo z britanskim načinom življenja".


V intervjuju za The Independent je na vprašanje, kaj bi naredil, če bi do njega pristopila zakrita ženska, dejal: "Najprej bi jo prosil, da si odstrne obraz. Če bi to odklonila, bi ji pojasnil, da če lahko ona vidi moj obraz, lahko tudi jaz vidim njenega. Če se ne bi mogel prepričati, ali je ona res ta oseba, za katero se izdaja, zagotovo ne bi bil zadovoljen. Zato bi jo prosil, da z mano komunicira prek nekega drugega kanala, verjetno prek pisnega."

Ob tem je še dodal, da je v 57 odstotkih komunikacija med človekoma osebna izkušnja. ''Bog nam je dal obraz, da se z njim izražamo. Tega ne počnemo le z besedami, temveč z nasmehom ali pa z izražanjem jeze, frustracije. Nič od tega pa ne vidiš, če ima nekdo popolnoma zakrit obraz."

Ralika med burko in nikabom? (Vir: The Independent) Burka je ohlapno oblačilo, ki ga ženske nosijo v javnosti in zakriva njihovo celotno telo, tudi obraz je prekrit z mrežico iz blaga. Čeprav ga mnogi politiki in komentatorji enoznačno označujejo za kakršno koli prekrivanje obraza, delno ali v celoti, jo po navadi nosijo ženske v Afganistanu in na nekaterih območjih Pakistana - zelo redko pa v Veliki Britaniji. Nikab je pogostejša oblika zakrivanja, ki se pojavlja tudi v Veliki Britaniji. Gre za oblačilo, ki prekriva celotno telo, vidne so le oči.


"Vstop Turčije v EU bi bila prava katastrofa"
Hollobone je med drugim tudi velik nasprotnik vstopa Turčije v Evropsko unijo. Med drugim tudi zato, ker bi bila Turčija kot polnopravna članica EU-ja "prava katastrofa'', saj EU dovoljuje prosti pretok ljudi, kar bi lahko mnoge Turke spodbudilo, da se preselijo v Veliko Britanijo. ''Predvidevam lahko, da bi se s tem več sto, tisoč ali celo milijone ljudi preselilo v našo državo. Prepričan sem, da so Turki prijetni ljudje, a Britanija je prenaseljena. Preprosto ne bi več prenesli še enega hudega emigracijskega sunka." Naj ob tem spomnimo, da je angleška kraljica 25. maja letos ob prvem sklicu novega britanskega parlamenta dejala, da bo nova vlada vpeljala omejitev priseljevanja na Otok iz držav zunaj Evropske unije.

"Velika Britanija ni tako agresivno sekularna država"
Na Hollobonov predlog se je že odzval britanski minister za imigracije Damian Green, ki je za Sunday Telegraph izjavil: "Govoriti ljudem, kaj lahko oblečejo in česa ne, če le hodijo po ulici, bi bilo zelo nebritansko. Smo strpna družba, ki spodbuja medsebojno spoštovanje." Hollobonov predlog je prišel na dan le nekaj dni po tem, ko je spodnji dom francoskega parlamenta sprejel predlog zakona o prepovedi nošenja burk in nikabov na javnih mestih. Da bi bil zakon veljaven, ga mora jeseni potrditi še senat, hkrati pa morajo preveriti še njegovo skladnost s francosko ustavo. O tej možnosti so resno premišljevale tudi v Španiji, na Nizozemskem in v Belgiji. Green je ob tem dodal, da v nasprotju s Francijo "Velika Britanija ni tako agresivno sekularna država".

"Komu bi škodilo, če se ženska odloči in nosi majhen košček pokrivala čez obraz? Britanija je svobodna država. Našo svobodo cenimo, zato nočemo, da bi poslanci ali vlada britanskim državljanom ukazovala, kaj lahko nosijo in česa ne. In če smo popolnoma iskreni, Velika Britanija ima 160 milijard funtov javnega dolga, ali se poslanci ne bi mogli ukvarjati raje s tem vprašanjem kot z majhnim koščkom blaga, ki zakriva ženski obraz?" je dejala predstavnica muslimanske skupnosti v Veliki Britaniji Catherine Heseltine.

V MMC-jevi anketi, kjer smo naše bralce spraševali: Ali menite, da bi bilo treba prepovedati nošenje burk v javnosti?, jih je izmed 272 anketiranci 72 odstotkov odgovorilo z "da", 23 odstotkov z "ne", štirje odstotki so bili neodločeni.