Ko je Hrvaška aprila gostila Georgea Busha, se je v središču Zagreba zbralo okoli 300 ljudi, ki so protestirali proti njegovi politiki in politiki njegove države. Foto: EPA
Ko je Hrvaška aprila gostila Georgea Busha, se je v središču Zagreba zbralo okoli 300 ljudi, ki so protestirali proti njegovi politiki in politiki njegove države. Foto: EPA
Protesti proti EU-ju
Ne le imperialistična politika ZDA, tudi evropsko povezovanje spremljajo dvomi. Foto: EPA
Protest Amnesty Internationala
Amnesty International je oktobra v središču Ljubljane opozarjal na prelivanje krvi v Mjanmarju, ko so bile demonstracije budističnih menihov grobo zatrte. Foto: MMC RTV SLO

MMC je poklical znana politična aktivista, Andreja Kurnika s Fakultete za družbene vede in Darija Zadnikarja s Pedagoške fakultete v Ljubljani. Oba sta bila zelo kratka, z nejasnimi odgovori: "Ne, ničesar ne vem, da bi se pripravljale kakšne demonstracije" in "Ne, ne vem, kdo bi kaj več vedel o tem."

Amnesty International ne bo šel na ulice
Metka Naglič
, vodja kampanj pri svetovnem gibanju za zaščito človekovovih pravic Amnesty International, ki je pred časom izvedlo tudi akcijo "Zaprite Guantanamo", pa je za MMC dejala, da za kakšno usklajeno, širšo akcijo nevladnih organizacij in protiglobalistov ne ve. Amnesty zaradi "objektivnih razlogov", kot se je izrazila - kateri so to, ni želela odgovoriti, demonstracij na Brdu pri Kranju oziroma v Ljubljani ne načrtuje.

Zagotovo pa se bodo v dneh pred vrhom in med samim vrhunskim srečanjem oglasili prek sporočil medijem, tudi na njihovi spletni strani bo objavljen kakšen poziv, morda bodo znova pisali tudi veleposlaništvu ZDA v Ljubljani. "Do takrat imamo še nekaj drugih projektov, zato se konkretno še nismo odločili, kako bomo opozorili na politiko udeležencev vrha, na ulice pa zagotovo ne bomo šli."

Oglasila se je že Avtonomna tribuna
Posebno izjavo ob bližajočem vrhu je že objavila Avtonomna tribuna, samoorganizirana skupina študentk, študentov in preostalih, ki se organizira in deluje na različnih fakultetah po Sloveniji in širše v družbi, njihov namen pa je tudi opozarjanje na nepravilnosti in krivice v družbi in spodbujanje ustvarjalnosti in kritičnosti. Med drugim so zapisali, da sta Evropska unija in ZDA "gospodarski velesili, katerih interesi povzročajo družbene konflikte na tujem in doma, na viden in na bolj prikrit način. Pod pretvezo širjenja demokracije in branjenja človekovih pravic vladajoči po svetu ustvarjajo vojaške konflikte, ki služijo širjenju trgov ter povečevanju bogastva korporacij in lastnikov kapitala".

Zato Avtonomna tribuna poziva vse skupine, organizacije in posameznike, da se jim v času vrha pridružijo pri protestu proti takšni izključujoči politiki in načinu odločanja in prispevajo k ustvarjanju alternativ obstoječim razmeram. Nekaj se torej vendarle pripravlja ...

Na odgovore Avtonomne tribune kot tudi nekaterih preostalih skupin še čakamo.

Bush po letu 2001 drugič v Sloveniji
Vrhunskega srečanja EU-ZDA se bo v spremstvu državne sekretarke Condoleeze Rice udeležil tudi ameriški predsednik George Bush, evropsko delegacijo pa bodo vodili predsednik Evropskega sveta, slovenski premier Janez Janša, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in visoki zunanjepolitični predstavnik Javier Solana. Pogovori naj bi se vrteli okoli regionalnih in političnih vprašanj, globalne varnosti, sodobnih globalnih izzivov in vprašanj dvostranskega transatlantskega partnerstva.

Vrhunska srečanja EU-ZDA običajno potekajo enkrat letno, izmenično v eni in drugi regiji, zadnje je bilo lani spomladi v Washingtonu.

Anja Pavlič