Edina ameriška zvezna država, kjer karibuje še lahko vidimo, je Aljaska. Foto: AP
Edina ameriška zvezna država, kjer karibuje še lahko vidimo, je Aljaska. Foto: AP
Še leta 2009 je čreda štela okoli 50 živali, danes živijo samo še trije južnogorski karibuji. Foto: Reuters

Nedavna raziskava je namreč pokazala, da se je ta čreda južnih gorskih karibujev, ki del leta preživi v gorovju Selkirk na severu Idaha in v Washingtonu blizu kanadske meje, skrčila na vsega tri živali, kar pomeni, da je "funkcionalno izumrla", pravijo strokovnjaki.

Čreda iz Selkirka postopno izginja že zadnjih nekaj let, navaja New York Times.

Še leta 2009 je čreda, najjužnejša v Severni Ameriki, štela okoli 50 živali, a je njeno število že upadalo. Pristojne oblasti v Kanadi so takrat vložile še zadnje napore, da bi karibuje zaščitile z odstrelom volkov, ki so občasno prežali na peščico še živečih "sivih duhov".

Krivdo pripisujejo industriji
A strokovnjaki pravijo, da je poglavitni vzrok za izumrtje te črede in upadanja drugih po Kanadi obsežen industrijski razvoj v Britanski Kolumbiji (kanadska zahodna provinca, op. a.). "Funkcionalna izguba te črede je dediščina več desetletij napačnega upravljanja vlade populacije karibujev," je povedal Mark Hebblewhite, biolog za prostoživeče živali na univerzi v Montani.

"Britanska Kolumbija je v gorskem življenjskem okolju karibuja vztrajno dovoljevala sečnjo, gradnjo cest, netrajnostno rekreacijo, črpanje nafte in zemeljskega plina ter rudarjenje," je dodal. "Ta tragični izid je bil v bistvu zelo predvidljiv."

Karibuji iz Selkirka, znani kot sivi duhovi, ker jih tako redkokdo vidi, se razlikujejo od drugih vrst karibujev, ki jih je na severnih območjih tundre veliko.

Ogroženi tudi v Kanadi
Sivi duhovi oz. karibuji globokega snega, kot jim tudi pravijo, imajo skrajno nenavadne prehranske navade. Ko se pozimi sneg nakopiči, se karibuji podajo višje v gore, kjer je snežna odeja debelejša, oni pa lažje dosežejo lišaje "starčeva brada", ki rastejo na vejah starih dreves.

Južni gorski karibuji postajajo ogroženi tudi v Kanadi, kjer je njihovo število letos upadlo na 3.800 - še lani jih je bilo 4.500.

Na Aljaski število karibujev štejejo v več 100.000, a tudi v tej skrajni severni ameriški zvezni državi njihovo število upada.