Medicinske sestre so prejšnji mesec izvedle največjo stavko v okviru NHS-a v njegovi 75-letni zgodovini. Foto: Reuters
Medicinske sestre so prejšnji mesec izvedle največjo stavko v okviru NHS-a v njegovi 75-letni zgodovini. Foto: Reuters

Sporazum vključuje milijon medicinskih sester, reševalcev, babic in drugih delavcev v Angliji. Stavke se bodo končale le, če bodo člani po posvetovanju s sindikati odobrili dogovor. Sindikati vladno ponudbo podpirajo. "Ta ponudba je dobra za osebje NHS-a, je za davkoplačevalce, predvsem pa je dobra novica za bolnike, saj njihova oskrba ne bo več motena zaradi stavk," je dejal britanski premier Rishi Sunak.

Sunak je bil pod vse večjim pritiskom, saj je državo v zadnjem času zajel najhujši val stavk in protestov delavcev po osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Stavke so vplivale tako na zdravstvo in promet kot delovanje šol in mejnega nadzora.

Obe strani menita, da nova ponudba predstavlja "pošteno in razumno rešitev", sta zapisali v skupni izjavi vlada in skupina delodajalcev in sindikatov NHS. Dogovor sicer ne velja za mlajše zdravnike, ki se dogovarjajo ločeno.

Ponudba, ki je na mizi, vključuje dvoodstotni dvig plače za obdobje 2022/23 in petodstotno zvišanje plač za proračunsko leto 2023/24, ki se začne na začetku aprila, je sporočila vlada. Koliko denarja bodo za to namenili, niso sporočili.

Sindikati so dejali, da dogovor ne rešuje vseh njihovih zahtev, predstavlja pa pomemben napredek, zato so članstvo pozvali, naj ga sprejmejo. Sindikati so sicer zahtevali dvig plač v skladu z inflacijo, ki je bila skoraj desetodstotna.

Britanski javni zdravstveni sistem je vse od oblikovanja leta 1948 brezplačen, vrsto let pa so bili Britanci nanj zelo ponosni. A v zadnjem času so ga začele pestiti kadrovska stiska in preobremenjenost osebja, ki se je zlasti razgalila med epidemijo covida-19.