Foto: EPA
Foto: EPA

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca, ki je skupaj z britansko univerzo Oxford razvilo cepivo proti covidu-19, bo imelo zamudo z dobavo odmerkov cepiva v Evropsko unijo (EU) tudi v drugem četrtletju. Zaradi tega se lahko zgodi, da EU ne bo dosegel svojega cilja, da bo do poletja cepil 70 odstotkov prebivalcev.

Neimenovan uradnik je za agencijo Reuters dejal, da so v podjetju potrdili, da bodo v drugem četrtletju dostavili manj kot 90 milijonov odmerkov cepiva; po pogodbi med Brusljem in AstraZeneco bi ta morala 27 članicam EU-ja dostaviti 180 milijonov odmerkov cepiva.

"Izjemno se trudimo povečati proizvodnjo cepiva za EU in delamo vse, kar je v naši moči, da bi dobavili cepivo tudi na svetovni ravni, trudimo se, da bomo cepiva priskrbeli blizu dogovorjenega roka," je dejal neimenovani predstavnik AstraZenece, ki ni želel komentirati konkretnih številk.

Dodal je še, da bi moral imeti EU "več kot dovolj cepiva", če ga bo dobil tudi od drugih podjetij, ne glede na stanje z AstraZeneco. V prvem četrtletju bi moralo to britansko podjetje EU-ju dostaviti 90 milijonov odmerkov cepiva, a so jih le okoli 40 milijonov.

  • Madžarska bo od srede cepila s kitajskim cepivom
Cepivo kitajskega proizvajalca Sinopharm so prek iniciative Covax dostavili tudi v Senegal v Afriki, kjer so dostavili 1,3 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Foto: AP
Cepivo kitajskega proizvajalca Sinopharm so prek iniciative Covax dostavili tudi v Senegal v Afriki, kjer so dostavili 1,3 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Foto: AP

Na Madžarskem bodo v sredo začeli množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila vlada v Budimpešti.

Madžarska bo v sredo kot prva članica EU-ja začela uporabljati kitajsko cepivo proizvajalca Sinopharm, ki sicer nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (EMA) za uporabo v EU-ju. Na Madžarskem že zdaj ob treh v EU-ju potrjenih cepivih – podjetij Pfizer in BioNTech, Moderna, AstraZeneca – uporabljajo tudi rusko cepivo Sputnik V, ki prav tako v EU-ju še ni odobreno.

Sorodna novica Avstrija zaskrbljena zaradi slabšega nadzora na meji s Slovenijo

Vlada premierja Viktorja Orbana je januarja sporočila, da je s Sinopharmom dosegla dogovor o nabavi pet milijonov odmerkov cepiva. Prvih 550.000 odmerkov je v Budimpešto prispelo prejšnji teden. V naslednjih nekaj dneh naj bi prvi odmerek kitajskega cepiva prejelo 275.000 starejših bolnikov, s cepivom AstraZenece naj bi cepili 41.000 ljudi, mlajših od 60 let, ki imajo kronične bolezni. Še nadaljnjih 52.000 starejših pa naj bi prejelo cepivo Pfizerja, je napovedal.
Do zdaj je na Madžarskem prvi odmerek cepiva prejelo 457.000 ljudi, z dvema odmerkoma so jih cepili 206.000.

  • Angela Merkel: Smo v tretjem valu

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je Nemčija v tretjem valu epidemije. V ponedeljek so v Nemčiji sicer poročali o 4369 okužbah z novim koronavirusom, kar je okoli 60 manj kot pred tednom dni, navaja Spiegel. Še v nedeljo so sicer potrdili 7676 okužb, kar je za dobrih 1500 primerov več kot nedeljo pred tem.

Nemčija pa je trenutno med šestimi državami EU-ja, ki so prejele opozorilo Evropske komisije, zaradi uvajanja strogih ukrepov na svojih mejah, ki so strožji od priporočil Bruslja. Berlin je med drugim za osem dni podaljšal nadzor meje na mejnih prehodih s Češko in avstrijsko deželo Tirolsko, in sicer do 3. marca.

  • Ukrajina prejela prve odmerke cepiva proti covidu-19
Prva pošiljka cepiva AstraZenece je prispela v Kijev. Foto: EPA
Prva pošiljka cepiva AstraZenece je prispela v Kijev. Foto: EPA

Letalo s pol milijona odmerki cepiva družbe AstraZeneca, ki ga je proizvedel indijski Serum Institute, je pristalo v Kijevu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju zagotovil, da bodo čim prej začeli cepljenje. Ukrajina sicer pričakuje še osem milijon odmerkov v okviru programa za pravično deljenje cepiva Covax. Zagotovili pa so si še skupno 17 milijonov odmerkov cepiva Novavaxa in AstraZenece.

V okviru petstopenjskega načrta cepljenja bodo najprej z mobilnimi enotami cepili okoli 367.000 ljudi iz prioritetne skupine. Med njimi so zdravstveni delavci, ki so v stiku s covidnimi bolniki, ter ranljive skupine, to so starejši od 60 let in tisti s kroničnimi boleznimi.

Zelenskega so sicer kritizirali, saj da mu ni uspelo prej zagotoviti cepiva za državo. Predsednik pa je za zamudo okrivil zahodne države, ki so si rezervirale cepivo, in prosil Evropsko unijo za pomoč.

  • Italija za lastno proizvodnjo cepiva proti covidu-19
Nova italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija si poleg tega prizadeva okrepiti cepljenje proti covidu-19, zato razmišlja tudi o možnostih lastne proizvodnje cepiva. Foto: Reuters
Nova italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija si poleg tega prizadeva okrepiti cepljenje proti covidu-19, zato razmišlja tudi o možnostih lastne proizvodnje cepiva. Foto: Reuters

Nova italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija si prizadeva okrepiti cepljenje proti covidu-19, zato razmišlja tudi o možnostih lastne proizvodnje cepiva. Predsednik italijanske farmacevtske zbornice Massimo Scaccabarozzi je za današnjo izdajo časopisa La Stampa ocenil, da so italijanska podjetja načeloma sposobna za proizvodnjo cepiv, a bo potrebnih v najboljšem primeru najmanj od štiri do šest mesecev, da bi prva cepiva tudi proizvedli.

Iz pokrajin Bergamo in Brescia v deželi Lombardija medtem poročajo o ponovnem porastu novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar so se nekatere občine v Bergamu in celotna pokrajina Brescia obarvale oranžno.

Država bo od srede zaostrila protikoronske ukrepe na obmejnih območjih s Francijo. V nekaterih obmejnih občinah med ligurijskim obalnim mestom Ventemiglia in San Remom bodo ti veljali do 5. marca. Šole bodo zaprte, prepovedana bo tudi prodaja hrane za domov ter alkoholnih pijač. Prav tako prebivalci ne bodo smeli zapustiti lastnih občin. Tako želi Italija preprečiti, da bi se val okužb z juga Francije prenesel v Ligurijo.

  • V Stockholmu svetujejo prebivalcem, naj nosijo maske

Oblasti v Stockholmu so danes prebivalcem svetovale, naj nosijo zaščitne maske na javnem prevozu in v nekaterih prostorih, pa tudi v frizerskih salonih, v lekarnah in trgovinah z živili, po potrebi pa tudi na delovnih mestih.

Priporočilo je začelo veljati nemudoma in bo veljalo do 22. marca.

Oblasti v Stockholmu so danes prebivalcem svetovale, naj nosijo zaščitne maske. Foto: EPA
Oblasti v Stockholmu so danes prebivalcem svetovale, naj nosijo zaščitne maske. Foto: EPA

Švedska je ubrala drugačno pot v pandemiji covida-19, saj je namesto ukrepov skušala ljudem priporočati, kako ravnati. Liberalno politiko so pospremile višje številke okužb in smrti v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami. Po vrhuncu v decembru so se razmere začele umirjati, vendar ostaja epidemiološka slika slaba.

  • Češka, v epidemiji najhuje prizadeta država v Evropi

Češka je po številu novih okužb na 100.000 prebivalcev v preteklih dveh tednih najhuje prizadeta država v Evropski uniji in tudi na svetu, saj se incidenca približuje številu 1000, kažejo podatki francoske tiskovne agencije AFP. Več smrti bolnikov s covidom-19 glede na 100.000 prebivalcev ima le sosednja Slovaška.

"Na intenzivni negi nam bo kmalu zmanjkalo prostora," je opozoril namestnik ministra za zdravje Vladimir Černy. Češka vlada bi morala po njegovem mnenju uradno zaprositi sosednjo Nemčijo, da sprejme del bolnikov, predvsem tiste iz huje prizadetih zahodnih pokrajin države. Minister za zdravje Jan Blatny je bil sicer pred dvema tednoma tarča kritik, ker je zavrnil ponudbo Nemčije.

Češka bo zaradi prezasedenosti covidnih oddelkov očitno morala za pomoč prositi Nemčijo. Foto: EPA
Češka bo zaradi prezasedenosti covidnih oddelkov očitno morala za pomoč prositi Nemčijo. Foto: EPA

Češka vlada je odločila, da bodo morali ljudje od prihodnjega četrtka v javnih zgradbah, trgovinah in javnem prometu nositi zaščitne maske tipa FFP2 ali boljše. Če to ne bo mogoče, bodo morali nositi dve zaščitni maski hkrati.

  • Na Hrvaškem 343 okužb

Na Hrvaškem so zadnji dan s 6879 testi potrdili 343 okužb z novim koronavirusom. Kljub rahlemu porastu dnevnega števila okužb v primerjavi s tednom poprej na Hrvaškem 1. marca pričakujejo dodatno sprostitev ukrepov. Od naslednjega ponedeljka bi lahko dovolili odprtje gostinskih teras, pa sejme na prostem in športne dejavnosti za otroke v dvoranah. Napoved omilitve ukrepov je pričakovati na četrtkovi seji hrvaške vlade.

V državi je trenutno 2201 aktivni primer okužbe. V bolnišnicah se zdravi 786 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 67 ljudi. V samoosamitvi je 11.384 državljanov. Proti covidu-19 so do zdaj na Hrvaškem cepili več kot 110.000 ljudi, med njimi skoraj 60.000 z dvema odmerkoma.

  • Na Portugalskem želijo do poletja cepiti 70 odstotkov prebivalcev
Na Portugalskem se epidemija umirja. Na vrhuncu je državi z vojaškimi zdravstvenimi delavci pomagala tudi Nemčija. Foto: EPA
Na Portugalskem se epidemija umirja. Na vrhuncu je državi z vojaškimi zdravstvenimi delavci pomagala tudi Nemčija. Foto: EPA

Na Portugalskem želijo imeti poleti proti covidu-19 cepljenih 70 odstotkov prebivalcev, je sporočila ministrica za zdravje Marta Temido. Do zdaj je v državi z desetimi milijoni prebivalcev prvi odmerek cepiva dobilo okoli 294.000 ljudi, oba pa 106.000. Koordinator nacionalnega programa za cepljenje Henrique Gouveia e Melo je dejal, da bi imunost lahko dosegli avgusta ali na začetku septembra, če bo na voljo dovolj cepiva.

Potem ko je imela Portugalska januarja eno najvišjih stopenj okužb z novim koronavirusom na svetu, je število novih primerov zadnji teden upadlo za več kot 50 odstotkov, na okoli 2100 na dan.

  • Britanski zdravstveni minister: "Študija kaže, da cepiva delujejo"

Cepiva že po prvem odmerku zmanjšajo možnost za okužbo z novim koronavirusom in hospitalizacijo zaradi covida-19, sta pokazali dve študiji, izvedeni v Združenem kraljestvu. Avtorji študij in pristojne britanske oblasti so ugotovitve označili za zelo spodbudne.

Cepiva že po prvem odmerku zmanjšajo možnost za okužbo z novim koronavirusom in hospitalizacijo zaradi covida-19, sta pokazali dve študiji, izvedeni v Združenem kraljestvu. Foto: EPA
Cepiva že po prvem odmerku zmanjšajo možnost za okužbo z novim koronavirusom in hospitalizacijo zaradi covida-19, sta pokazali dve študiji, izvedeni v Združenem kraljestvu. Foto: EPA

Analiza angleškega urada za javno zdravje je pokazala, da cepivo, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, po prvem odmerku tveganje za okužbo s koronavirusom zmanjša za 70 odstotkov. Po drugem odmerku pa je tveganje manjše za 85 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ugotovili so še, da pri cepljenih ljudeh, ki se okužijo, obstaja veliko manjša verjetnost, da bodo umrli ali da bodo morali v bolnišnico. Pri tistih, ki so prejeli odmerek Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva, se je možnost za hospitalizacijo ali smrt zaradi covida-19 zmanjšala za več kot 75 odstotkov.

"To ključno poročilo kaže, da cepiva delujejo. Zelo spodbudno je videti dokaze, da Pfizerjevo cepivo ponuja visoko stopnjo zaščite pred koronavirusom," je dejal britanski minister za zdravje Matt Hancock.

  • Škotska: Prva študija preprečevanja hudih oblik bolezni
V Združenem kraljestvu so z vsaj enim odmerkom cepili že tretjino odraslega prebivalstva. Foto: EPA
V Združenem kraljestvu so z vsaj enim odmerkom cepili že tretjino odraslega prebivalstva. Foto: EPA

Na Škotskem so izvedli prvo študijo, ki proučuje učinek cepljenja pri preprečevanju hudih oblik bolezni covida-19, zaradi katerih je potrebna hospitalizacija. Avtorji študije so pojasnili, da je te podatke mogoče uporabiti tudi za druge države, ki cepijo s cepivoma Pfizerja in BioNTecha ter AstraZenece.

Do četrtega tedna po cepljenju s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva se tveganje za hospitalizacijo zmanjša do 85 odstotkov, pri cepivu AstraZenece pa za 94 odstotkov. Ob upoštevanju podatkov za obe cepivi se je pri ljudeh, starih 80 let in več, tveganje za hospitalizacijo v četrtem tednu po cepljenju zmanjšalo za 81 odstotkov.

Uporabili so podatke o bolnikih, s čimer so sledili epidemiji, in poteku cepljenja v realnem času med 8. decembrom in 15. februarjem. Podatki so vključevali celotno prebivalstvo Škotske, ki ima 5,4 milijona prebivalcev. V obravnavanem obdobju je cepivo prejelo 21 odstotkov prebivalcev. 650.000 ljudi na Škotskem je prejelo Pfizerjevo cepivo, 490.000 pa cepivo AstraZenece.

Previdni pri sproščanju ukrepov

Škotska vlada v nasprotju z britanskim ministrskim predsednikom Borisom Johnsonom zagovarja previdno sproščanje ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Trenutno obstajajo zgolj omejene možnosti za sproščanje ukrepov, je danes v škotskem parlamentu dejala škotska premierka Nicola Sturgeon.

Na Severnem Irskem so potrdili tri primere okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa. V Združenem kraljestvu so prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa potrdili v Angliji konec decembra. Na Škotskem so pet primerov potrdili na začetku februarja. V Walesu so 8. februarja potrdili 13 primerov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

  • Irska podaljšuje ukrepe do aprila

Na Irskem bodo še najmanj do 5. aprila veljali najstrožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, je danes sporočil premier Micheal Martin. Postopoma pa bodo prihodnji mesec začeli odpirati šole.

Irska je v letošnje leto stopila z visokim porastom novih okužb, ki jih povezujejo z delno sprostitvijo ukrepov med prazniki. Od takrat pa se razmere umirjajo. V prvih dveh tednih februarja so na 100.000 prebivalcev potrdili skoraj 270 novih okužb.