Žetev žita v Ukrajini. Foto: Reuters
Žetev žita v Ukrajini. Foto: Reuters

Za človekoljubno pomoč afriškim, karibskim in tihomorskim državam bo namenila 150 milijonov evrov, 350 milijonov pa za dolgoročno spodbudo trajnostni proizvodnji hrane.

"Ruska agresivna vojna zahteva velik in nesmiseln davek ne samo med prebivalci Ukrajine, ampak tudi med najranljivejšimi po vsem svetu," je ob napovedi pomoči dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Rusijo je obtožila, da še vedno blokira milijone ton nujno potrebnega žita. Da bi svojim partnerjem pomagala, da bi se izognili prehranski krizi in gospodarskemu šoku, jim bo Evropska unija namenila dodatnih 600 milijonov evrov, je dodala. Sredstva bo povezava namenila iz rezerv Evropskega razvojnega sklada.

Zahod in Ukrajina obtožujeta Moskvo, da ju poskuša prisiliti v popuščanje z blokiranjem izvoza ukrajinskega žita prek Črnega morja, da bi okrepila strahove pred svetovno lakoto.

Borrell: "Ruska blokada je vojni zločin"

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je v ponedeljek rusko blokado ukrajinskih pristanišč, ki močno ovira izvoz žita iz Ukrajine, označil za vojni zločin. Poudaril je, da bo morala Rusija odgovarjati, če bo še naprej blokirala izvoz žita.

Ponovil je, da za prehransko krizo niso krive evropske sankcije proti Rusiji, kot trdi Moskva, saj ne veljajo za hrano in gnojila. Opozoril je, da milijoni ljudi ta teden ne bodo imeli česa jesti.