Vsaka vetrnica na Pagu je težka okoli 35 ton in lahko z elektriko oskrbuje do 600 gospodinjstev. Foto: EPA
Vsaka vetrnica na Pagu je težka okoli 35 ton in lahko z elektriko oskrbuje do 600 gospodinjstev. Foto: EPA

Močen veter je najprej odtrgal eno od treh lopatic na vetrnici, nato pa se je zrušila celotna konstrukcija vetrnice, ki je bila postavljena na severni strani mesta Pag, je za hrvaško javno televizijo povedal Tonći Panza, direktor Vetroelektrarne Pag.

Vsaka od lopatic na vetrnici je dolga 25 metrov, burja pa je zlomljeno lopatico odnesla okoli sto metrov stran. Drugi dve lopatici sta povzročili vibracije na konstrukciji vetrnice, ki se je zrušila, je še povedal Panza. Kot je dodal, še preučujejo, zakaj se je lopatica poškodovala, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Panza je pojasnil, da je to prvi primer porušenja vetrnice, odkar imajo na Hrvaškem vetrne elektrarne. Zagotovil je, da so poškodovano vetrnico že odklopili iz omrežja in izvedli vse potrebne zaščitne ukrepe. Ob porušeni vetrnici jih je še šest, ki pa niso bile poškodovane in delujejo normalno, je povedal.

Vsaka vetrnica je težka okoli 35 ton in lahko z elektriko oskrbuje do 600 gospodinjstev. Škoda naj bi znašala okoli 600.000 evrov.